Читај ми!

Отац Давид из Бергама, оргуљска музика

Падре Давиде да Бергамо, односно Отац Давид из Бергама, фрањевачки свештеник, оргуљаш и композитор, обележио је историју музике за оргуље у Италији у XIX веку.

Живео је од 1791. до 1863. године и оставио за собом више од 2.400 дела. Вечерас вам представљамо неколико духовних композиција са албума издавачке куће Да Винчи објављеног 2023. године, који је снимио Лука Сарторе, уметник који истиче да је фигура монаха из Бергама својеврсни „конгломерат оригиналности и необичне виртуозности”, али истовремено примећује да је „његова вера сједињена са његовим дубоким коренима који залазе у свет италијанских сељака, довела до занимљиве чињенице: из цркве Santa Maria di Campagna u Pjaćenci, где је фратар тридесет година био титуларни оргуљаш на том колосалном инструменту који и данас носи сећање на њега, а који сам имао част да свирам управо за потребе овог албума, нови начин обожавања Бога започео је свој живот. Нисам убеђен сам да звуци огромног каталога овог монаха дугују ишта италијинском Ризорђименту. Уместо тога, мислим да је весеље фестивала на отвореном на којима је као дечак учествовао са својом породицом, звук дувачких оркестара у пољима, црквене поворке, слике села обасјаног месечином и пасторалне сцене које су представљале живе јеванђељске слике Христовог рођења, све је то допринело карактеру његове музике”.


Емисију припрема Маја Чоловић Васић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво