Читај ми!

Титоизам - мит о срећној држави

Игор Ивановић и Предраг Марковић

Титово име и дело су са распадом Југославије деведесетих дошли на прву историјску ревизију и многи градови су променили називе улица или тргова. Уклоњени су споменици, институције, префикси у називима, портрети у учионицама, имена предузећа. Изгледало је као да је стављена тачка на једно време, на једну епоху, на један мит. 

Међутим и данас уочи значајних датума и празника бивше државе на таласима југоносталгије појављује се наратив у коме Тито поново фигурира у позитивном светлу. Ретро покрет је глобални феномен и тешко је одредити узроке због чега се и како јавља у различитим друштвеним и културним контекстима.

Тито је на "екс-ју" простору и даље за неке светиња, за друге важна историјска личност, за треће само носталгично сећање, док је за неке и извор зараде јер продају сувенире с његовим ликом занимљиве туристима. И после више од четири деценије од смрти, распада земље и многих историјских сазнања, остаје за анализу како се одржава феномен „И после Тита Тито". О томе говоре Игор Ивановић, писац и публицистa, и Предраг Марковић, историчар.

Аутор: Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво