Читај ми!

Ива Вуковић

Пијанисткиња

 Ива Вуковић (2000) је почела да свира клавир са четири године код Магдалене Поповић у МШ „Др Војислав Вучковић” у родном Чачку. Школовање је наставила најпре у МШ „Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу, у класи Наталије Томић, а потом и у СМШ „Др Војислав Вучковић” у Чачку, у класи Весне Јањић. Основне академске студије завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, код Александра Сердара, у чијој класи тренутно похађа мастер студије на Музичкој академији у Љубљани. Усавршавала се и код других реномираних професора, међу којма су Јуриј Кот (Украјина), Борис Краљевић (Црна Гора), Валериј Сигаљевич (Русија/Француска), Арабел Морагуез (Шпанија) и други.

Остварила је значајне резултате на домаћим и међународним такмичењима, међу којима се посебно издвајају: победа у најстаријој категорији на међународном такмичењу „Охридски бисери” (2022), специјална награда за најперспективнијег пијанисту на Међународном такмичењу у Радовљицама (Словенија, 2019),100 поена на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије (2017). Лауреат је међународних такмичења у Стокхолму (2012), Бањалуци (Бањалучки бијенале, 2018), Београду („Даворин Јенко”, 2017), Шапцу (Такмичење младих пијаниста 2008, 2017). Проглашена је лауреатом најстарије категорије на онлајн такмичењу Four Notes (Абу Даби, 2022), најуспешнијим учесником 56. и 58. Фестивала музичких и балетских школа Србије и вишеструки је лауреат такмичења у Крагујевцу, Смедереву и Аранђеловцу. 

Добитница је прве награде на такмичењу „Петар Коњовић” у Београду (2012, 2014), као и на конкурсу младих пијаниста у Санкт Петербургу (Русија, 2010), Фестивалу словенске музике у Београду (2018) и такмичењу „Славенски” у Београду (2017).

Активна је и на пољу камерне музике и са ансамблом Trio P Piccolo у класи Немање Станковића oсвојила је прву награду на међународном такмичењу „Даворин Јенко” у Београду.

У децембру 2019. године добила је специјалну награду града Чачка и проглашена је најуспешнијим студентом у претходној школској години. Године 2021. је добила награду „Олга Михајловић”, као најталентованији студент клавира са Факултета музичке уметности.

Наступала је у свим значајним концертним салама Србије (Велика дворана Коларчеве задужбине, Музичка галерија Коларца, Београдска филхармонија, Студентски културни центар, Галерија Артгет, Свечана сала МШ „Станковић”) и одржала више солистичких концерата на Музичкој академији у Љубљани, у галерији САНУ у Београду, у ЦЛУ „Гварнеријус”, те бројне наступе у родном Чачку и Новом Саду (World conference of Isidor Bajic Piano Memorial). Посебно се издваја концерт у Скупштини града Београда, у оквиру деветог Шопен феста у Београду (октобар 2020).

Са Ивом Вуковић разговарамо у сусрет концерту Радио Београда 2 у УК „Гварнеријус”, који ће бити одржан у уторак 30. маја од 19 сати.


Уредник и водитељ: Ана Ћирица

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво