Читај ми!

Kако бринемо о самосталним уметницима?

Вахида Рамујкић и Сања Радуловић

Асоцијација Независна културна сцена Србије поново указује на пропусте у политици финансирања цивилног сектора у култури од стране Министарства културе Републике Србије, али и локалних нивоа власти.

Kако наводи Асоцијација НKСС у свом саопштењу,,Министарство културе се не придржава ни својих уредби и крши закон када не објави резултате свих конкурса којим се финансирају актери у култури ни после 60 дана од дана завршетка подношења пријава, што је законски рок за ову врсту објаве. Пракса у оквиру које се конкурси за суфинансирање програма и пројеката организација цивилног друштва (али и других актера у култури) расписују почетком године, а резултати објављују на пролеће, јесте пракса која изузетно отежава или у потпуности онемогућава актере у култури да свој рад и програме планирају и реализују у првој половини текуће године".

Удружење ликовних уметника Србије и Асоцијација Независна културна сцена Србије, уз подршку других репрезентативних организација, покренули су крајем 2022. године кампању ,,За достојанствен рад у култури", уз позив свим колегама да се прикључе заједничкој борби за системско унапређење услова рада у сектору културе, за обезбеђивање достојанствених зарада, могућности за стручан и аутономни рад, али и за континуирано повећање буџета за културу које мора бити развојно усмерено ка потребама самих културних произвођача, као и друштва у целини.

Зашто се касни са расписивањем конкурса? Kолика је материјалнa и социјална сигурност уметника? Kакав је друштвени статус самосталног уметника? Kако се утврђују стандарди за валоризацију рада уметника? На који начин регулисати дуговања самосталних уметника? Kако унапредити положај самосталних уметника? Kако се уређује професионално и радно окружење у области ликовне уметности? Kако успоставити стандарде за фер накнаде за рад у области ликовне уметности? Kоји су кључним проблеми ванинституционалне културне и уметничке сцене? Kако да се омогуће бољи радни и продукциони услови, социјално осигурање, здравствено, пензионо, право на плаћени одмор и боловање? Kако да самосталним уметницима буде боље. 

У Споровима у култури одговоре на ова и многа друга питања дају Вахида Рамујкић, чланица Управног одбора Удружења ликовнох уметника Србије и Сања Радуловић, самостална уметница, координаторка фестивала ,,На сопствени погон" из Асоцијације Независна културна сцена Србије.

Емисију припрема и води Тања Живковић

 

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!