Читај ми!

Бајка бесповратног времена и Шпански метар

Вељко Радосављевић и Младен Савковић

Недавно је на Белдоксу приказан филм „Бајка бесповратног времена” Павла Терзића, филм који публику враћа у деведесете године прошлог века. Од Детроита, преко Чикага, па све до Манчестера, Берлина или Београда, без обзира на то да ли припада клупској сцени или великим рејвовима, електронски звук постаје нека врста нове музичке религије. Оваква теза поготово добија на значењу када се узму у обзир крајње специфичне политичке, социолошке и културолошке околности које обележавају нашу земљу и период деведесетих година прошлог века. Гост данашње емисије, који ће нам са продуцентске, али и личне стране открити позадину овог филма, биће Вељко Радосављевић, продуцент филма. Искористићемо прилику да понешто кажемо и о његовој књизи „Сјај црног: Прилог за боље разумевање једног раздобља српске кинематографије”.

Јубиларно, петнаесто по реду издање Шпанског метра, фестивала најбољих филмова на шпанском језику, биће одржано од 24. маја до 1. јуна у Београду. Институт Сервантес у Београду и овог пролећа потрудио се да домаћој публици представи неке од најзанимљивијих филмова који нам долазе из Шпаније, али и бројних других хиспанских земаља. Фестивал ће бити свечано отворен 24. маја у Дворани Културног центра Београда српском премијером филма „Волонтерка” редитељке Нели Регере, са изванредном Кармен Маћи у главној улози. Главни програм „Савремени филм” ове године чини девет остварења из Шпаније, Аргентине, Чилеа, Мексика и Перуа. Дирљиве, емотивне, узбудљиве и неретко духовите, одабране филмске приче преиспитују бројне изазове које носи наша свакодневица.


Петнаесто издање Шпанског метра није могло да прође без „Женског угла”, једне од традиционално омиљених програмских линија која за циљ има промоцију женских кинематографских остварења, овог пута под насловом „Имагинаријуми неспокоја”. На великом платну од 30. маја до 1. јуна биће одржан програмски циклус „Карлос Саура: Почасна награда Гоја”.

Култни редитељ, један од најзначајнијих шпанских филмских аутора свих времена, овогодишњи је добитник почасног признања шпанске Академије за филм. Нажалост, преминуо је дан уочи саме доделе која је одржана 11. фебруара. За ову прилику одабрани су неки од најпрепознатљивијих Сауриних радова који на најбољи начин дочаравају његов квалитет и разноликост у раду: „Гоја у Бордоу”, „Иберија”, „Крвава свадба” и „Лов”. О комплетном програму Шпанског метра, који ће се одвијати у Београду и Новом Саду, у данашњој Филморами говориће Младен Савковић из Института Сервантес.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво