Читај ми!

Тамара Огњевић

Гошћа емисије је Тамара Огњевић.

У оквиру програма прославе Међународног дана музеја и највеће националне музејске манифестације Музеји за 10, од 15. до 31. маја у Музеју Вука и Доситеја гостује изложба „Златне нити ћирилице”. Ова изложба пропутовала је у последњих неколико година Европу и регион, а ово је први пут да се налази пред београдском публиком. Изложбу ауторски потписују Тамара Огњевић и Вера Авлијаш, а део је истоименог пројекта Бео-етно визије из Београда, који чини готово стотину оригиналних радова у техници веза и златовеза. Експонати су настали у протеклој деценији према мотивима иницијала и минијатура из српских средњовековних књига. Идеја да се посредством веза – древног, изразито женског уметничког заната, споје слово и слика, резултирала је оригиналним делом у домену примењене уметности, а на трагу културног наслеђа.

У Музеју Вука и Доситеја изложба ставља посебан акценат на најпознатију српску средњовековну књигу – Мирослављево јеванђеље из 12. века, односно интерпретацију у техници веза и златовеза иницијала из овог знаменитог кодекса који се чува у Народном музеју Србије. Зато је гошћа данашње емисије једна од ауторки изложбе, директорка Артис центра и историчарка уметности Тамара Огњевић. Говорићемо о наслеђу, гастрохеритологији, којом се бави, путовањима и радости живота.

Од догађаја из културе који су обележили протеклу недељу издвајамо премијеру представе „Обраћање нацији” Асканија Челестијина, у режији Бојана Ђорђева у Атељеу 212, концерт Београдске филхармоније са двоје румунских музичара, диригентом Кристијаном Мандеалом и виолионисткињом Аном Тифу, фотографску изложбу Камиле Иле Кофлер „Поглед у свет животиња” у Музеју примењене уметности. За читање ћемо препоручити књигу Нобеловке Ани Ерно „Једна жена”, у издању куће Штрик.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић.

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво