Читај ми!

„Сецесија у архитектури Београда” и „Камила Ила Кофлер: свет животиња”

Гошће: Јасна Кујунџић Јованов, Ангелина Банковић и Мајда Сикошек

У Београду су отворене две интересантне и значајне изложбе. У Музеју примењене уметности у јединственој смо прилици да се боље упознамо са стваралаштвом фотографкиње Камиле Иле Кофлер на изложби „Камила Ила Кофлер: поглед у свет животиња”. У Конаку кнегиње Љубице на изложби „Искорак ка модерности – сецесија у архитектури Београда”, сагледавамо лепоте архитектуре сецесије.

„Камила Ила Кофлер позната је у историји светске фотографије као представница жанра анималистичке фотографије, односно фотографског представљања животиња. Ила је била први фотограф, односно прва фотографкиња специјализована искључиво за портрете животиња, који су у периоду после Другог светског рата масовно репродуковани у европским и америчким часописима и другим публикацијама посвећеним овој тематици.

Фотографско посматрање и бележење изгледа и понашања животиња постало је пракса већ од средине 19. века. Фотографска камера била је најпре усмеравана ка животињама у зоолошким вртовима, као и ка мртвим и препарираним животињама, да би у последњој деценији 19. века, с развојем фотографске технологије, постало могуће и снимање живих животиња у природи. Као прва жена фотограф анималиста, посветила се снимању животиња: кућних љубимаца, становника зоо-вртова, у афричкој дивљини и пределима Индије, с дубоким поштовањем њиховог карактера и личности, као да се ради о људским бићима”, наводи Јасна Кујунџић Јованов, историчарка уметности и ауторка изложбе, у пратећем тексту. На поставци су представљене дигиталне репродукције фотографија и документарног материјала који је музеју уступио Прајор Доџ, наследник уметнице и власник ауторских права над њеном заоставштином.

Гошћа Златног пресека је Јасна Кујунџић Јованов, ауторка изложбе.

У другом делу емисије пажњу посвећујемо архитектури сецесије у Београду. Изложба се организује поводом 10. јуна, Светског дана сецесије, у сарадњи Музеја града Београда и Клуба „Лепота живота” и у склопу обележавања 120 година од оснивања Музеја града Београда. Ауторке изложбе су др Ангелина Банковић, музејска саветница Музеја града Београда и Мајда Сикошек, историчарка уметности. Поставка је посвећена сецесијској архитектури главног града. Посетиоци на њој могу да виде причу о сецесији и времену у којем је настала, како у Европи тако и у Србији, а посебно у Београду. Иако је у фокусу изложбе архитектура, представљене су и одлике времена у којима је сецесија била присутна у главном граду, као и различити феномени који су обележили живот, градњу и становање крајем 19. и почетком 20. века.

На изложби је, кроз фотографије, пројекте и цртеже, приказано 45 објеката подигнутих у складу са интернационалном и националном варијантом сецесије, а поред оригиналних експоната из Збирке за архитектуру и урбанизам Музеја града Београда, изложени су и материјали из других београдских установа, као и приватних колекција. Посебан сегмент чине фотографије данашњег изгледа и стања одабраних грађевина, чија је ауторка Мајда Сикошек.

Ангелина Банковић и Мајда Сикошек провешће нас својом причом у Златном пресеку кроз изложбу и 37 сецесијских објеката који и данас постоје.

Емисију припрема и води Тања Живковић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво