Читај ми!

Ката Стојановић

Виолинисткиња

Ката Стојановић (1997) почела је да свира виолину са шест година, у Музичкој школи ,,Стеван Мокрањац" у родном Пожаревцу. Завршила је и основну и средњу школу у класи Зорана Вељковића као ђак генерације.

Основне и мастер студије завршила je на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Маје Јокановић, после чега је завршила још један мастер са специјализацијом на Циришком универзитету уметности, у класи Александра Ситковјетског. Тренутно је студент друге године докторских студија виолине на ФМУ у Београду. Од 2021. године је и запослена на ФМУ у Београду као „истраживач-приправник".

Међу њеним бројним наградама су Прва награда на такмичењу „Gianluca Campochiaro" (Катанија, Италија), Специјална награда издавачке куће Staccato на такмичењу „Антон Рубинштајн" (Диселдорф, Немачка), Прва награда на такмичењу „World Open Online Music Competition" са пијанистом Николом Зарингером, у категорији дуо.

Као најбољи студент гудачког одсека на ФМУ у Београду, добила је награде из фондова „Миодраг Мацић Мишо", „Мери Жежељ-Мајер" и „Мерима Драгутиновић". Стипендиста је Фондације „Добар глас" (2021, 2022), која јој је омогућила усавршавање на мајсторској радионици Немање Радуловића, Стефани Фонтанаросe и Ксенијe Милошевић. Поред тога, похађала је и мајсторске курсеве код Романа Симовића, Гордана Николића, Весне Станковић, Бруна Канина, Иврија Гитлиса и Иље Груберта.

Активна као камерни музичар, сарађивала је и са Итамаром Голаном, Романом и Миленом Симовић, Ђованијем Њокијем, Маријом Шпенглер, Немањом Станковићем, Љубишом Јовановићем, Укијем Оваскаиненом, Горданом Марјановић, Сандром Белић и другим реномираним уметницима.

Богато искуство стекла je и у многим оркестрима, а посебно је значајно искуство у улози концертмајстора у камерном оркестру „Гудачи Св. Ђорђа", ансамблу „Метаморфозис" и симфонијском оркестру „Београдски симфоничари". Од 2018. године је концертмајстор у оркестру „Baltic Sea Philharmonic" под диригентском палицом Кристјана Јарвија, са којим се у марту 2022. године истакла и као солиста, у сали Берлинске филхармоније (Немачка), сали Краљице Елизабете (Белгија) и Центру солидарности (Пољска).

Члан је и „Гудачке репрезентације младих", са којом је представила земљу на EXPO Dubai 2020 чији је уметнички руководилац виолиниста Стефан Миленковић.

Године 2019. положила je аудицију за конкурс ,,Млади и успешни", па је очекује наступ уз СО РТС. Ове године положила je аудицију за један од најпрестижнијих фестивалских оркестара на свету „Pacific Music Festival Orchestra" у Јапану.

Ауторка емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво