Читај ми!

Просветитељство код Срба (1770‒1830)

Гост: проф. др Владимир Симић, Одељење за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду

„Упркос бројним покушајима, питања периодизације, оквира и основа просветитељства код Срба још чекају на потпун одговор. Оно што се јасно види јесте да ти оквири нису били једнозначни ни једноставни, па се тако мора говорити о склопу различитих духовних и културних струјања која су заједно, у различитим деценијама краја XVIII и почетка XIX века, производила различите исходе. Иако се раније под појмом просветитељства често подразумевао секуларни концепт, такве искључиве тезе су давно одбачене. Просветитељство је схваћено као плураритет понекад сродних, а неретко супротстављених идејних струјања, што је код Срба укључивало и религиозни и секуларни концепт. Они су мање или више долазили до изражаја у различитим перодима између 1770. и 1830. године, а сваки од њих је имао своје репрезенте и протагонисте међу интелектуалцима.”

Владимир Симић: Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства


Гост овонедељне Ризнице је др Владимир Симић, редовни професор Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Разговараћемо о просветитељству код Срба (1770‒1830).

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво