Читај ми!

Опсада Београда

Наслов „Опсада Београда” односи се на оперу коју је написао енглеско-италијански композитор из 18. века Стефано Стораче, а данас ће у емисији Кон анима то дело представити уредница Горица Пилиповић.

 

Исти наслов носи и једна Моцартова контраданца. Моцартов савременик и пријатељ Стефано Стораче рођен је у Лондону 1762, те би варијанта његовог презимена можда била Сторас или Сторејс. Али, његов отац био је Италијан, такође музичар, као и сестра Ненси, која је била певачица и учествовала је у промоцији многих опера свог брата узевши управо италијанску верзију презимена као свакако атрактивнију у оно доба владавине италијанске опере и певача. Стораче је прво учио виолину и чембало, а затим су га послали у завичај да студира композицију на конзерваторијуму у Напуљу. Његови први композиторски покушаји датирају из 1782, када објављује збирку соло песама, наводно прву у Енглеској са потпуно исписаном клавирском пратњом.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво