Читај ми!

Јермени у Ирану

На јужној обали реке Зајанд, у тадашњем предграђу Исфахана, ирански шах Абас Велики почетком 17. века подигао је нову четврт, названу Нова Ђулфа, да би у њу преселио Јермене из хиљадама километара удаљене старе Ђулфе, града на обали реке Аракс у источном Азербејџану, на самој граници данашњег Ирана с Јерменијом.

Исфаханска Ђулфа данас изгледа као велика цветна башта, сеновитих, мирних улица, иза чијег се спокоја не може наслутити ни делић богате и неретко драматичне историје јерменског народа насељеног у Ирану.
Путевима којима су Јермени из старе доспели до Нове Ђулфе, као и траговима које су на тим стазама оставили, посвећен је данашњи Пут свиле. Доносимо вам снимак концерта двојице великана јерменске и иранске музике ‒ Ђивана Гаспаријана и Хосеина Ализадеа, који су 2003. године, са својим ансамблима, заједно наступили у предворју палате Ниаваран у Техерану.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво