Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Радио „Слободна Југославија“ из Букурешта јавља...

Напустио нас је Милан Петровић, новинар, уредник програма на српскохрватском језику и генерални секретар радио-станице револуционарних емиграната „Слободна Југославија", која је деловала из Букурешта од 1949. до 1954. године и емитовала програме под покровитељством Совјетског Савеза, као део велике пропагандне машине покренуте у Источном блоку против Јосипа Броза и Титове Југославије, после релолуције Информбироа 1948.

Милан Петровић гостовао је у емисији „Невидљиви људи“ и оживео сећања на ноћ када је, бежећи од политичких прогона, препливао Дунав и пребегао у Румунију, на екстериторијалне пропагандне канале, међу којима су и лист „Под заставом интернационализма“ и Радио „Слободна Југославија“ у којима је радио, на анегдоте из педесетих година прошлог века и дубоко конспиративни рад ове радио-станице.

Новинар и документариста Драгослав Симић, коаутор књиге „Дражесни КГБ, јави се“, помогао нам је у реконструкцији ове приче.

На Авали су, поводом тринаестогодишњице обнове Авалског торња, свечано пуштена у етар 4 дигитална програма Радио Београда – Плетеница, Џубокс, Рокенролер и програм за децу Вртешка. Дигитални систем емитовања преко земаљске мреже предајника је бесплатан, а за пријем је потребан адекватан радио-пријемник и антена. Слушаоци добијају квалитетан звук, са могућностима бројних сервиса.

У „Кутији за памћење" ове суботе емитујемо одломке из разговора које је Милош Јевтић пре 44 године водио у циклусу „Гост Другог програма". Његов гост је тада био академик Блаже Конески, песник, лингвиста, угледни професор и ректор Скопског универзитета и дугогодишњи председник Македонске академије наука и уметности.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво