Читај ми!

Археологија испод београдског асфалта

Милорад Игњатовић и Раде Милић, археолози

Већ недељама, пажњу јавности окупирају најновија археолошка открића која се налазе испод београдских травњака и асфалта, у самом центру града. На остатке древних насеља наишли су археолози на месту где је планирана изградња поџемне гараже код Народне скупштине Србије. Тим Музеја града Београда неуморно ради и стрпљиво истражује делове историје. Заштитна археолошка истраживања спроводе се пред почетак градње нових објеката како би се спречило уништавање остатака прошлости на којима леже многи градови у Србији. Испод слојева земље која је вековима покривала део између улица Влајковићеве, Косовске и садашњег Трга Николе Пашића, у парку код Народне скупштине откопани су остаци баштине старог Рима. Такође, на том простору се могу видети делови калдрме и темеља зграда с краја 19. и почетка 20. века, а ајмлађи археолошки остаци су трагови кућа које су страдале у савезничком бомбардовању Београда 1944. године.

Још се не зна шта ће све бити отктивено на археолошком налазишту антички Сингидунум и каква ће бити судбина остатака пронађених у дворишту Народне скупштине Србије. Да ли ће бити остатака који заслужују да остану трајно изложени на локациј и да ли је то могуће? Остаје нам да се запитамо како очувати археолошка налазишта? Да ли поједине локације вреде више од наше историје и идентитета? Шта се ради када се приликом градње наиђе на археолошке остатке? Да ли смо према нашој баштини немарни и колико можемо и желимо да је сачувамо?

Гости Спорова у култури су Милорад Игњатовић, археолог и руководилац истраживања код Народне скупштине Србије, кустос Музеја града Београда и Раде Милић, археолог из Центра за урбани развој.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво