Читај ми!

О изложбама „Чаробна Милена" и „ТрансБалкан"

Александар Црногорац „ТрансБалкан", Галерија Дома омладине; Стефан Жарић „Модна илустрација Милене Павловић Барили", Дом Јеврема Грујића

На изложби фотографија „ТрансБалкан", која је организована у фебруару 2019. у Дому омладине Београда, Александар Црногорац разматра питање трансродних особа из Србије и региона. Фокусирајући друштвени конструкт који стигматизује и одбацује припаднике те мањинске групе, уметник кроз серију портрета приказује важност видљивости трансродних особа за разумевање проблема са којима се они свакодневно суочавају.

Приступ личностима је портретски али с естетским примесама модне презентације, чиме се потенцирају парадокси њиховог живота. У оквиру изложбе, организована је и трибина на којој су говорили и неки од портретисаних представника транс заједнице, исказујући лична и колективна искуства.

Током изложбе „Чаробна Милена" у Дому Јеврема Грујића, на којој су приказана дела Милене Павловић Барили, истог месеца млади историчар уметности Стефан Жарић одржао је предавање о везама ове наше признате и познате уметнице са светском модом свог времена. Фактички, предавање је проистекло из Жарићевог мастер рада „Модна илустрација Милене Павловић Барили", одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду, а за који је добио награду Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи мастер рад из области историје уметности.

Тек новија истраживања, базирана на теорији и пракси савремене уметности, омогућила су интердисциплинарни приступ деловању Милене Павловић Барили и у сфери „високе" уметности али и популарне културе.

Гости Златног пресека су Александар Црногорац и Стефан Жарић.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

Фото: Сава Ристовић

 

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво