Читај ми!

Медицина у Византији

Саговорник: проф. др Радивој Радић, Одељење за историју Филозофског факултета у Београду

 

Иако се средњи век с правом сматра периодом опадања у односу на процват медицине у антици, неспорно је да су лекари Ромејског царства умногоме очували, па и унапредили затечена знања о болестима и њиховом лечењу. Медицина је у Византији имала снажно наглашено практично усмерење, те је највећи напредак остварен у вештинама дијагностике и лечења, развоју оперативних техника у хирургији, као и у обогаћивању фармакопеје и усавршавању фармације.

У односу према медицини, као и у многим другим областима науке и људског живота, огледа се драгоцена способност византијске цивилизације да, захваљујући изузетној моћи синтезе, на темељу постојећих тековина изнедри нов квалитет.

Разговор је први пут емитован 16. априла 2017.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво