Читај ми!

Наука и технологија – прави или лажни пријатељи?

Академик Радомир Н. Саичић

Један од трендова у свету, али све више и код нас, постаје давање предности у финансирању истраживањима која могу резултирати технолошким напретком и развојем нових производа.

У чланку који је недавно објављен у престижном часопису Nature Chemistry, академик Радомир Саичић, редовни професор Хемијског факултета у Београду и Kсенија Глушац, професорка на Универзитету Илиноис у Чикагу, указују на чињеницу да су најзначајнији технолошки продори остварени као резултат фундаменталних истраживања мотивисаних не применом, већ првенствено радозналошћу.

О бројним примерима који се наводе у овом чланку у данашњој емисији ћемо разговарати са академиком Радомиром Н. Саичићем.

Осврнућемо се на откриће фулерена и наноцеви, зеленог флуоресцентног протеина, CRISPR методе за едитовање гена, али и бројне друге примере случајних или неочекиваних открића у науци која су последично довела до технолошких револуција, иако то није била идеја истраживача који су до њих дошли.

Разговараћемо и о Ајнштајну, Лавоазјеу, CERN-у, као и о чињеници да су земље које су светски лидери у области основних истраживања предводници и на технолошком и економском плану.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

 

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво