Објавити или пропасти

Један од захтева који се поставља пред научнике како би могли да напредују у каријери јесте објављивање одређеног броја научних радова у међународним научним часописима. Стога се све чешће међу научницима помиње мото „Објавити или пропасти“ (енгл. Publish or perish).

Како изгледа процес од осмишљавања истраживања до објављивања научног рада? Да ли инсистирање на брзом објављивању научних радова утиче на квалитет рукописа који се достављају часописима? Колико је захтеван и колико објективан процес рецензирања? Шта у пракси значи импацт фактор часописа и колико је објективно мерило квалитета радова који се у њима објављују?

О овим питањима разговарамо са др Александром Богојевићем, директором Института за физику Универзитета у Београду и др Аном Ђорђевић, научном саветницом Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић” Универзитета у Београду.

Проф. Момчило Б. Ђорђевић у редовној рубрици доноси занимљивости из света медицине.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво