Омнибус: „Изолација", Ликовна галерија КЦБ

Ивана Ивковић, Ивана Попов и Снежана Нена Скоко

У Ликовној галерији Културног центра Београда представљена је веома занимљива изложба три уметнице различитих поетика. Изолација као стање и процес тема је заједничке презентације Иване Ивковић, Иване Попов и Снежане Нене Скоко, која је осмишљена као омнибус радова, као својеврсна уметничка реакција на период пандемије, али и међусобни дијалог три уметнице на исту тему.

Изолација као простор који се отвара на унутра, путања увирања у интроспекцију и самопреиспитивање. Изолација као отворена област унутрашњег, она коју треба испунити. Време проведено у раду и у размишљању. Она је премиса заједничког искуства у периоду затварања по избијању COVID-19 пандемије, ступања на снагу регулатива и одредби о обустави кретања, престанку јавних активности.

О затварању граница и институција, радних места. Овако схваћена изолација је непобитно конкретна околност. Она није својевољна, контемплативна пракса, већ свакодневна и егзистенцијална неминовност. Физички простор овде поседује оквире са којима смо суочени. Упућени на простор дома, становања, оног у коме смо сами или који делимо. Понекад простор од кога смо отуђени, који јесте или није у складу са оним нашим унутрашњим, метафоричким", навела је у тексту каталога изложбе Тијана Саватић. 

Ивана Ивковић гради серију диптиха, комбинујући цртеже, односно колаже, и фотографије, као вид реакције на ситуацију затечености и заточености у околностима, које укрштају интимно и глобално, приватно и отуђено. Ивана Попов се представила сликама великог формата, различитих техника, започетим у време пандемије и које су се развијале етапно кроз сложени однос у одабиру и обради бројних материјала. Снежана Скоко је представила видео рад Небо" и инсталацију Вести" којима је критички разматрала период рестриктивних мера а превасходно забране кретања током пандемије.

Гошће емисије биће Ивана Ивковић, Ивана Попов и Снежана Нена Скоко.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Фото: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво