Музика шпанског 13. века

Захваљујући необичном ансамблу „Мудехар”, у данашњој емисији ћемо се вратити у доба средњег века и слушати музику шпанског 13. столећа.

Као и велики део музичке историје ове земље, и шпанску музику 13. века одликује велика разноврсност проистекла из укрштања различитих народа који су живели на њеном тлу и прожимања њихових култура ‒ европске, арапске и јеврејске. Ансамбл „Мудехар”, са својим оснивачем Бегоњом Олавиде на челу, изводиће кантиге галицијског жонглера Мартина Кодакса, краља Алфонса X Ел Сабија и Теобалда I,  краља Наваре, као и музику магреб-андалузијске традиције анонимних аутора. У фокусу рубрике „Антикоскоп” је један од капелмајстора Цркве Св. Марка у Венецији, композитор веома цењен за живота, Антонио Лоти. Но, Лотија је историја можда и неправедно сместила у сенку дургих венецијанских мајстора 18. века, због чега је један део његове заоставштине дуго остао скривен.


Аутор емисије је Бојана Жижић.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво