Хаџи Јаков Милутиновић

Диригент и композитор

Хаџи Јаков Милутиновић је започео музичко образовање у Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац” у родном Зајечару, а наставио на теоретском и клавирском одсеку, у класи Споменке Шпирић, у Музичкој школи у Нишу, коју је завршио као ученик генерације. Паралелно са средњошколским образовањем, духовно и музички стасавао je под сводовима нишког Катедралног храма, у једној од најстаријих музичких институција у Србији ‒ Нишкој црквеној певачкој дружини „Бранко”, под руководством диригената Саре Цинцаревић и Јоване Микић. Као првопласирани на пријемном испиту, уписао је Одсек за хорско и оркестарско дириговање у класи Бојана Суђића на Факултету музичке уметности у Београду.
Компоновањем се бави од своје 12 године. Пише хорске, клавирске, камерне и вокално-инструменталне композиције и аранжмане. Његова дела изводе се у Русији, Белорусији, Израелу, Великој Британији, Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Румунији, Бугарској, Грчкој и Србији. Посебно истиче премијеру своје прве хорске композиције „Све си премудро створио, Боже”, на Пасхалном фестивалу у Храму Христа Спаса у Москви, 2016. године, пред Његовом светошћу патријархом московским и све Русије г. Кирилом.
Као диригент и асистент диригента сарађивао је и наступао са Симфонијским оркестром РТС-а, Симфонијским оркестром Музичке школе у Нишу, Ревијалним оркестром „Импресија”, Хором РТС-а, Дечјим хором „Колибри”, Нишком црквеном певачком дружином „Бранко”, Дечјим хором „Бранко”, Хором младих „Радојица Милосављевић” при Музичкој школи у Нишу. На значајним вокално-инструменталним пројектима асистирао је диригентима Шарлу Дитуау, Бојану Суђићу, Томиславу Фачинију, Габријелу Фелцу, Кирилу Станкову. Полазник је више диригентских семинара еминентних уметника попут Алексеја Жукова (Русија), Петра Јермихова (САД) и Ирине Денисове (Белорусија).
Добитник је бројних награда на републичким и међународним такмичењима и финалиста је Међународног конкурса композитора хришћанске музике у Москви 2021. године. Добитник је награде САНУ за изузетне резултате у 2018. години, те похвалнице Краљевског дома Карађорђевића, а такође је и четвороструки добитник Видовданске награде града Ниша, добитник је годишње награде „Филип Чавара” и награде Фондације „Драгица Николић” као један од најбољих ученика Републике Србије у 2019. години. Вишегодишњи је стипендиста Фондације „Којовић”.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво