Гвалиор

За већину возова који се из Делхија упућују за Бомбај, Гвалиор је прва станица на којој се заустављају након Агре и Таџ Махала.

Тек се ретки путници гњаве да овде сиђу са воза. Са једне стране пруге уздиже се избраздано камено утврђење - „бисер на огрлици Инда", како наводи један средњовековни путник, али са прозора вагона Гвалиор је немогуће разликовати од милиона других базарских градића широм Индије.

Међутим, управо овде, у зеленим пространствима савршене природе, подигнута је огромна мермерна екстраваганца: капије са прочељима отварају пут у дворишта која очекују, аркаде лукова уздижу се у куполе облика сланика. У граду изгубљеном усред централне Индије, лежи палата подигнута у размерама Версаја.

Необичну историју овог града у држави Утар Прадеш открићемо у данашњем Путу свиле. Музички део емисије резервисали смо за остварења једног од најпознатијих уметника Утар Прадеша, Ананде Шанкара, свирача ситара и композитора.

Аутор емисије је Ивана Kомадина

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво