Пуч који је поделио Србију

Чедомир Антић и Момчило Павловић

Годишњица пуча и демонстрација на којима је речено „не” Тројном пакту 27. марта 1941. године јесте догађај који је био и остао предмет полемика. Тога дана група високих официра Југословенске војске, са бригадним генералом војног ваздухопловства Боривојем Мирковићем на челу, извела је војни пуч збацивши Владу Краљевине Југославије, коју су предводили Драгиша Цветковић и Влатко Мачек.

Влада је два дана раније, 25. марта 1941. године, потписала протокол у Бечу о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту. На улицама Београда организоване су демонстрације на којима се узвикивало: „Боље рат него пакт”, „Боље гроб него роб”.

О једном од најзначајнијих догађаја у нашој модерној историји разговарамо са др Чедомиром Антићем, ванредним професором на Катедри за историју Филозофског факултета у Београду и проф. др Момчилом Павловићем, некадашњим директором Института за савремену историју.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

 

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво