„Манас", најобимнији еп у историји књижевности

Током целе своје историје Киргизи су били и остали повезани са другим номадским народима Централне Азије: Казасима, Туркменима, Узбецима, Монголима и сибирским народима.

Њихова значајна мобилност и честа блискост језика довели су до непрестане размене многих идеја, као и музичких термина и инструмената.

У свим овим заједницама музика има ритуалну функцију, повремено са магијским, шаманистичким конотацијама. Изван ње, музика је начин да се забележи историја племена, подстакне солидарност међу члановима, али, понекад и начин да се они забаве приликом различитих племенских свечаности.

У данашњем Путу свиле приказаћемо не само богату фолкорну традиције киргијског народа, већ и његов национални еп „Манас", који се, с разлогом, сматра за најобимнији еп у историји књижевности: мада се преноси искључиво усменим путем: „Манас" има преко два милиона стихова.

Аутор емисије Ивана Комадина

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво