Никола Милекић „Окупљање расутих", галерија ФЛУ; Слађана Варагић „Критика на делу"

Гости: Никола Милекић и Слађана Петровић Варагић


У галерији Факултета ликовних уметности млади уметник Никола Милекић представио је практични део уметничког докторског пројекта „Окупљање расутих - симболика трепзе као рефлексија места друштвености / изложба слика". Термин расуто, за уметника указује на растакање некадашње целине и на постојање заједничких критеријума или законитости на основу којих се они могу објединити. То може бити рационалан и ирационалан процес, неминован или случајан, социјалног или психолошког карактера, али у свим облицима испољавања, реч је суштинском белегу људске природе: раздвајању и спајању.

Трпеза симболише људску потребу за заједништвом и датира од самих почетака људског друштва и на различите начине обележава човеков живот. Присутна у свакодневици, као део ритула, обичаја и празника, она је место окупљања и доношења одлука, место зближавања или место сукоба. Људи за трпезом враћају (макар и привремено) старо обличје расутој целини. Свако од окупљених је недостајући део слике, а слика, без било кога од њих јесте крња целина. Њихов однос је дијалектички и комплементаран. Као што је трпеза (целина) ентитет за себе, тако је и сваки појединачни човек који ту седи, заокружени микрокосмос који својим присуством и својом посебношћу целини даје идентитет. Својеврсни увод овој изложби била је презентација овог уметника недељу дана раније у галерији Коларчеве задужбине под називом „Неко фали". Гост ће бити уметник Никола Милекић.

Термин критика на делу је у теорију уметности уведен како би указао на појаве које имају за циљ валоризацију уметничке продукције али нису исказане традиционалним формама, најчешће у модернистички схваћеном писаном облику у стручном часопису. Тај теоријски постулат послужио је као база за покретање пројекта „Критика на делу".

Независни Филмски Центар „Филмарт", у сарадњи с порталом за културу „SEEcult.org", 2016 су започели пројекат „Критика на делу", који подразумева продукцију десетоминутних видео емисија о значајним изложбама у Србији и њихово емитовање на поменутом порталу и YouTube, а у циљу валоризације актуелне уметничке продукције и њено приближавање широј публици. Током шест година постојања, релевантни критичари, теоретичари и историчари уметности анализирали су најважније изложбе, групне и самосталне, чиме је створена својеврсна видео библиотека критичке мисли о актуелним догађајима. Гошћа Знакова биће уредница серијала Слађана Петровић Варагић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво