Читај ми!

Здравко Јоксимовић „Цртеж, пастел, објекат, скулптура”, галерија Б2

Гост: Здравко Јоксимовић

Актуелном изложбом „Прoширено поље ‒ година иза нас" београдска галерија Б2 је рекапитулирала прошлогодишњу продукцију, која је, а то смо и ми у Знаковима напоменули, била изузетно квалитетна и атрактивна. Под заједничким називом „Проширено поље" представљено је десет аутора који су својим радовима показали актуелност апстракције у савременом уметничком изразу. Као вид потпоре те тезе, али и указивања на истинске вредности наше савремене сцене, данас се подсећамо изложбe „Цртеж, пастел, објекат, скулптура" коју је проф. Здравко Јоксимовић организовао у овој галерији у септембру прошле године.

Како и сам наслов изложбе сугерише, приступ тим „сликама" јесте скулпторски, експериментишући с датостима дводимензионалног простора, структуром папирне подлоге, односима линије, површине, боје и интензитета гестуланости као важног композиционог квалитативног фактора. Враћајући се овим техникама после три деценије, уметник започиње нову серију радова која, са једне стране, представља наставак његове вишедеценијске скулпторске праксе нарочито присутне у континуираним потрагама за изражајним вредностима материјала, испитивањем њихових физичких и визуелних својстава, трансформативних потенцијала и атрибутивних моћи.

Материјале с којима је почео своју скулпторску каријеру ‒ дрво, глину, метал ‒ Јоксимовић је с временом заменио нестандардним уметничким материјалима из различитих индустријских сфера (клингерит, текстолит, пертинакс, графитна табла, синтетичка кожа) који су сопственим одликама захтевали и другачије приступе у третманима, припреми, обради и финалној монтажи.

Здравко Јоксимовић, заједно са Добривојем Батом Крговићем, Срђаном Апостоловићем, Габриелом Глидом и Душаном Петровићем, један је од протагониста тзв. Нове београдске скулптуре, која је током осамдесетих година имала претходницу кроз одређене скулпторске и сликарске праксе (Мрђан Бајић, Дарија Качић, Вељко Лалић, групе Жестоки, Алтер Имаго), односно већ регистроване актуелне трансформације језичких и медијских карактеристика у ликовној/визуелној уметности. Постојана, више кроз индивидуалне поетике а мање кроз обједињујући естетски програм, локална скулпторска продукција остварује аутентичне домете у контексту општих кретања на тадашњој домаћој уметничкој сцени, настојећи да у поменутом периоду и у оквиру глобалних дешавања пронађе свој начин рада и сопствени исказ у промишљању пластичких концепата, изражајности материјала, примени традиционалних или савремених технолошких процеса, екстензивирању репертоара мотивских, тематских и наративних садржаја.

Гост ће бити Здравко Јоксимовић, професор на ФЛУ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару