Читај ми!

Имунски систем и „дуги“ COVID-19

Саговорник: проф. др Јанко Николић-Жугић, Универзитет у Аризони (САД)

Пандемија коронавирусне болести 2019, која још увек није окончана, научила нас је много чему о способностима - а каткад, нажалост, и неспособности - нашег имунског система да нас делотворно одбрани од новоискрслих патогених организама или вируса. Упоредна и преплетена еволуција вируса и домаћина сложени је процес који се никада не зауставља, али повремено досеже мање или више стабилну, или пак нестабилну равнотежу.

Међу питањима која су и даље предмет интензивног истраживања, а умногоме и поприште нових увида, поред начина и механизама промена и прилагођавања вируса кроз време посебно се истичу феномени продуженог тока инфекције, непотпуног отклањања вируса из организма и потенцијалних позних последица, укључујући и не сасвим разјашњене тегобе збирно познате под називом „дуги ковид".

Музички уредник: Предраг Васић
Тон-мајстор: Ратко Ристић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво