Читај ми!

Прва диригенткиња у миланској Скали

У центру наше пажње у данашњој емисији Кон анима биће Сперанца Скапучи, италијанска диригенткиња која је дебитовала у Метрополитену на представи Вердијевог „Риголета” децембра 2022.

 

Дебра Лу Хардер је тада разговарала с њом и тај снимак можете данас слушати уз одабране нумере управо из „Риголета", као и опера Бизеа, Моцарта и Доницетија.
Иначе, Сперанца Скапучи је 2022. годину започела историјским наступом као прва жена која је дириговала у миланској Скали. Пошто је целе године наступала широм Европе, сада је на ред дошао и Метрополитен. Требало је да на њујоршкој сцени дебитује пре две сезоне, али је пандемија омела те планове. Маестра Скапучи, иначе, има широк репертоар, али као рођена Римљанка признаје да гаји посебну љубав према италијанској опери, нарочито Вердију. Неколико својих формативних година провела је у Њујорку, на усавршавању на Џулијарду, а дипломирала је на Конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму. Од 2017. је на месту музичког директора Валонске Краљевске опере у Лијежу.

Уредница је Горица Пилиповић.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво