Читај ми!

Доницетијев „Љубавни напитак"

Још једна оперска представа из Метрополитен опере у Њујорку вечерас је пред слушаоцима од 19 сати. То је „Љубавни напитак" Гаетана Доницетија.

Ова популарна комична опера у два чина, мелодрама ђокозо, како стоји у поднаслову, премијерно је изведена у Милану 1832. године. Била је међу најприсутнијим делима на репертоару италијанских оперских кућа у наредних петнаестак година, а до данас је остала једна од најпопуларнијих комедија. Доницети ју је компоновао недуго пошто је постигао међународну славу, а њен успех вероватно је последица његовог генијалног потеза - остварио је, наиме, приметну разлику у односу на остале комедије епохе тиме што је прожео музику и хуманост. Чак и у најдуховитијим нумерама ове комедије, која је заправо романса, не губимо из вида праве, људске особине ликова, што говори и о Доницетијевом смислу за њихову карактеризацију. Лик наивног сеоског младића Неморина је, на пример, често игран у стилу буфо, али у његовом карактеру има толико тога поетског и сањалачког. Адина, с друге стране, богата девојка коју Неморино испрва неутешно воли, јесте успешна власница имања, образована, паметна и способна, што су особине које је издвајају од уобичајених белканто сопранских улога празноглавих лепотица. Љубавни напитак се и музиком издваја у свом жанру - то је свакако врхунац стила белканто, уз неодољиву комбинацију једноставних строфичних песама, разрађених ансамбала и солистичких арија непатворене лепоте.

У вечерашњој подели су неки од најчувенијих певача белканта. Адину тумачи јужноафрички сопран Голда Шулц, Неморино је мексички изузетни тенор Хавијер Камарена, а италијански баритон Амброђо Маестри је у улози Дулкамаре, лажног доктора који ће Неморину продати тобожњи љубавни напитак. Хором и Оркестром Мета руководи Микеле Гамба, који дебитује у радијским преносима.

Ево о чему се ради у либрету чији је аутор чувени Феличе Романи, према француском оригиналу Ежена Скриба. Простодушни сеоски момак Неморино потајно је заљубљен у богату, паметну и начитану Адину, али га она убеђује да с њом само губи време. Тада се појављује наводни др Дулкамара и продаје Неморину љубавни напитак, тачније флашу бордоа, која га охрабрује да према Адини примени другу тактику - да је игнорише и глуми незаинтересованост. Схвативши да јој се то нимало не допада, каприциозна девојка истог часа прихвата да се уда за поручника Белкореа, како би казнила Неморина. Младић је моли да ипак сачека један дан јер - према речима шарлатана Дулкамаре ‒ толико времена је потребно да би љубавни напитак почео да делује.

Неморино потом одлучује да убрза ефекте напитка тако што ће купити још једну боцу. Међутим, пошто нема довољно пара, пријављује се као добровољац у Белкореову чету, где му је загарантована плата. У међувремену, сеоске девојке су чуле да је Неморинов богати ујак умро и оставио му наследство. Изненадно интересовање девојака младић тумачи као последицу деловања напитка. А Адина, схвативши своја права осећања према Неморину, откупљује његов регрутски уговор и признаје му да га воли.

Што се музике тиче, Доницетијев Љубавни напитак представља оно најбоље од италијанске традиције белканта у првим деценијама XIX века - од забавних парландо песмица преко богатих ансамбала до прелепих солистичких мелодија, попут чувене арије Неморина из II чина ‒ Una furtivа lagrima / Једна скривена суза. Њена колебања између дура и мола у моментима врхунца, представљају једно од најинтелигентнијих средстава у дочаравању буђења свести главног јунака, који истовремено прихвата могућност љубави и сопствену моћ самопотврђивања. У овој улози је, иначе, својевремено бриљирао Енрико Карузо, који је чак 32 пута тумачио улогу Неморина на сцени Мета.

У паузи ћемо слушати разговор са протагонистима - Голдом Шулц и Хавијером Камареном, а најавићемо и наш наредни пренос.

Уреднице су Горица Пилиповић и Маја Чоловић Васић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво