Читај ми!

In memoriam: Латинка Перовић

Латинка Перовић југословенска и српска историчарка и политичарка преминула је јуче у Београду у 90. години.

Рођена је у Крагујевцу 4. октобра 1933. Са само 27 година била је председница Антифашистичког фронта жена Србије (АФЖ). Обављала је дужност секретара Савеза комуниста Србије од 1968. до 1972. године. Сматрали су је најутицајнијом женом у земљи. Јосип Броз Тито смјењује је 1972. године са позиције секретара из страха да су њена уверења превише либерална.

Завршила је студије историје и докторирала на Факултету политичких наука Универзитета у Београду 1975. године. Била је научни саветник Института за новију историју Србије. Такође је била главни и одговорни уредник часописа „Токови историје", уредник библиотеке „Корјени" ЦИД - Подгорица. Бавила се историјом друштвених идеја у Србији, идеологијом руског народњаштва, руско-српским револиционарним везама и процесима модернизације Србије у другој половини 19. века. Уз десетине чланака и расправа о поменутим областима објавила је и на десетине књига позивајући се на историјске изворе о овој тематици.

Уређује: Снежана Бићанин

Насловна фотографија: Латинка Перовић, фото: Медија центар 

 

Памтивек

Autor:
Снежана Бићанин

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током целог једног века, колико траје историја нашег радија. То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима двадесетог века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија „Памтивек“ покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво