Читај ми!

„Обећани простори" и „Golden Age"

Иван Марковић, Уна Новосел и Јелена Божовић Ђорђевић

У Галерији Дома омладине Београда синоћ је отворена изложба Ивана Марковића „Обећани простори". Вишемедијска инсталација представља визуелно истраживање елемената и трагова драстичних трансформација градских и природних средина, које настају при изградњи великих, луксузних архитектонских комплекса. Широм билборда и дугачких ограда градилишта, на фотореалистичним дигиталним сликама, озидана елитна насеља рекламирају се као приватна утопија и идеал породичног дома. Овакви инвеститорски пројекти представљају просторно отелотворење друштвено-економске сегрегације и скоро увек су изван домета људи који их изграђују.

Иван Марковић филмски аутор, сниматељ и визуелни уметник рођен у Београду. Дипломирао је камеру на Факултету драмских уметности у Београду 2012, а 2019. завршио мастер студије филма на Универзитету уметности у Берлину. Током претходних неколико година, радио је као директор фотографије на више дугометражних филмова који су премијерно приказивани на фестивалима у Берлину, Венецији, Локарну и Ротердаму. Добитник је бројних награда.

Режирао је и снимио експериментални документарни филм „Центар" који је премијерно приказан на фестивалу DocLisboa 2018, затим освојио награду за Најбољи српски документарни филм фестивала Beldocs 2019 и награду „Best Balkan Newcomer" на Докуфесту.

Иван Марковић биће гост Златног пресека.

Друга изложба којој посвећујемо пажњу је „Golden Age", ауторки Уне Новосел и Јелене Божовић Ђорђевић, која ће свечано бити отворена вечерас у Kући краља Петра I. Аутентична симбиоза две стваралачке енергије - вајарке Јелене Божовић Ђорђевић и сликарке Уне Новосел, транспонована је кроз ову изложбу. Интимни дијалог две врсне уметнице заправо је реминисенција на најплодоносније доба српске историје и уметности и огледа се кроз серију Јелениних скулптура, а несвакидашњу паралелу има и у Унином раду. Модус поставке јесте златно доба српског сликарства, који подразумева живопис Рашког стила, али нас уметнице сопственим поетикама подсећају не само на тај моменат, већ и на време успеха и процвата српске државе кроз векове постојања... и одјеке у садашњости. Уна на овом пројекту ради од 2017, а последњих годину и по дана Јелена ствара синхронизовано са њом.

Уна Новосел је рођена у Београду и након завршене средње школе 2007. године, уписује се на Факултет примењених уметности из области унутрашња архитектура и дизајн намештаја. Дипломирала је и магистрирала 2013. године и од тада се бави и уређивањем ентеријера. Уписала је 2019. године докторске студије на Факултету примењених уметности из области примењеног сликарства у класи Ивана Грубанова. Од 2020. године је у статусу самосталног уметника. Добитница је бројних награда из области дизајна и сликарства.

Јелена Божовић Ђорђевић је рођена у Београду где је завршила школу за дизајн и стекла звање техничар дизајна графике. Школовање је наставила на Београдској политехници од 2005. до 2007. године. Уписала је 2007. године Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду, на којем је дипломирала 2012. године. На истом факултету је докторирала 2020. Такође, на матичном факултету је докторирала 2020. године. Била је сарадник у настави на Факултету примењених уметности у Београду. Учествовала је као уметник у извођењу више јавних споменика, имала је више колективних и 11 самосталних изложби.

Уна Новосел и Јелена Божовић Ђорђевић биће гошће Златног пресека.

Емисију води Тања Живковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару