Читај ми!

Дом Породице Павловић-140 година

Гост Ризнице архитекта Ђорђе Павловић, потомак и власник куће у Господар Јевремовој 39 у центру Београда

Дом породице Павловић, живи споменик културе Београда из 1882. године налази се у центру Београда, на Дорћолу, у Господар Јевремовој 39. Обновљена архитектонско-амбијентална споменичка целина од посебног значаја за историју, науку, уметност и хортикултуру обухвата: породичну кућу у неоренесансном стилу, вишенаменски Kултурни центар-Дом породице Павловић, у сутерену и приземљу, основан 2005. поседује значајну архиву историјских докумената, а сталном изложбом приказује породичну збирку уметничких и етнографских предмета као и најзначајније чланове породице кроз њихова дела и признања, и спроводи разноврсне програме.

У оквиру целине је и башта, једна од малобројних изворно сачуваних и најуређенијих зелених оаза дунавске падине, врт проглашен за најлепши на Старом Граду, употпуњен аутентичном брвнаром, фонтаном са скулптуром и бројним артефактима који сведоче необично, вишеслојно, мултикултурално богатство Зерека-горњег Дорћола.

Од друге половине 19. века, па до данас, Дом окупља све Павловиће у земљи и расејању. Непрекинута прича о шест генерација правника, дипломата, преводилаца, уметника,  конзерватора, историчара, дародаваца...

То је место сусретања пријатеља-професора Велике школе-Лицеја, касније и Београдског Универзитета, прве високошколоване генерације наших предака-грађанске интелигенције, благодејанаца-државних стипендиста, већином образованих на европским универзитетима, који успостављају темеље како друштвеног живота, тако и многих институција и разноликих струковних удружења (ЛАДА).

Таква интелектуална елита одговорно успоставља међународне културне и научне везе, из којих потом проистичу званични дипломатски односи Србије, на овом месту посебно са Француском и Румунијом. Ту су се одвијали састанци ротаријанаца, активности српског и међунардног Црвеног крста, као и међународни скупови конзерватора и музеалаца, који су, потом, прерасли у ИKОМОС при УНЕСKО-у. Павловићи су оснивачи Удружења потомака знаменитих српских дипломатских породица.

Гост овонедељне Ризнице је архитекта Ђорђе Павловић, потомак и власник велелепне куће у Београду, Господар Јовановој 39, на Дорћолу, сада Kултурном центру-Дому породице Павловић.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару