Читај ми!

Вече Матије Бећковића

Задужбина Илије Милосављевића Коларца
Субота, 19. новембар од 19 сати

У оквиру пете сезоне програма „Поезија уживо!", који организује Радио Београд 2 у Задужбини Илије Милосављевића Коларца, у суботу 19. новембра 2022. године од 19 сати, у Коларчевој задужбини биће одржано вече академика Матије Бећковића, уз директан пренос на таласима Радио Београда 2.

Матија Бећковић је редовни члан Српске академије наука и уметности. Рођен је 1939. године у Сенти, основну школу завршио је у селу Веље Дубоко, ниже разреде гимназије у Колашину и Славонском Броду, а вишу гимназију са матуром у Ваљеву. Студирао је југословенску и општу књижевност на Филолошком факултету у Београду. За дописног члана САНУ изабран је 1983. године, а за редовног 1991. године.

Објавио је неколико десетина песничких књига, изабраних и нових песама, међу којима се издвајају: „Вера Павладољска", „Метак луталица", „Тако је говорио Матија", „О међувремену", „Рече ми један чоек", „Међа Вука Манитога", „Леле и куку", „Ово и оно", „Ћераћемо се још", „Хлеба и језика", „Ниси ти више мали", „Кад будем млађи", „Кад дођеш у било који град", „Праху оца поезије", „Онамо намо", „Људмилине песме" и многе друге.

О поезији Матије Бећковића објављено је неколико научних зборника и монографија. Песме су му преведене на многе светске језике и заступљене у бројним домаћим и страним песничким антологијама.

Добитник је многих награда и признања за свој песнички рад: „Његошева награда", „Милан Ракић", „Јован Дучић", „Десанка Максимовић", „Андрићева награда", „Одзиви Филипу Вишњићу", „Награда Вукове задужбине", Повеља Матице српске за неговање српског језика...

Улазнице за вече Матије Бећковића у програму „Поезија уживо!" могу се преузети на благајни Коларчеве задужбине.

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара