Читај ми!

Ђорђе Милошевић

Виолончелиста

 

Дипломирао је виолончело на ФМУ у Београду у класи Сандре Белић. Био је стипендиста Mинистарства културе и образовања Луксембурга, где се усавршавао на Националном музичком конзерваторијуму у класи Клода Ђампелегринија.
Током школовања био је добитник многих награда на домаћим и међународним такмичењима. Активно се усавршавао на мајсторским курсевима за виолончело, камерну, барокну и савремену музику код: М. Лера, А. Герхарда, С. Аполина, К. Родина, К. Јанковић, И. Калмана, П. Гулде, М. Удеа, М. Кодла, Б. Коксеа, Џ. Крауча, Л. Камингса, Џ. Адамса и других.
Од 2004. године, у Србији и иностранству, наступа и као барокни виолончелиста, интерпретирајући рану и барокну музику на аутентичан начин.
Један је од оснивача домаћих камерних ансамбала Београдски барок и Гудачки квартет „Мокрањац", са којима је одржао велики број концерата у земљи и иностранству (Шведска, Хрватска, Црна Гора).
Био је члан ансамбла за савремену музику Luxembourg Sinfonietta, као и барокних ансамбала Nymbus и Balkan Baroque Band, са којима је у периоду од 2006. до 2014. године редовно наступао на концертима широм Европе (Немачка, Француска, Белгија, Луксембург, Словенија, Грчка, Румунија, Бугарска и др.). Редовно наступа и остварује концерте у Србији и иностранству са ансамблом Tempera Barocca (Србија, Француска, Русија). Члан је ансамбла Метаморфозис.
Успешну уметничку сарадњу, у виду заједничких наступа и концерата, остварио је са истакнутим уметницима домаће и међународне музичке сцене: Јованом Колунџијом, Љубишом Јовановићем, Тањом Обреновић, Катарином Јовановић, Сашом Мирковићем, Бојаном Димковић, Клаудијем Ариманијем и другим.
Наступао је на свим најзначајнијим домаћим музичким фестивалима, као и на више истакнутих страних музичких фестивала: Будва Град театар (Црна Гора), Ceviqc Brežice (Словенија), La Chaise-Dieu (Француска), Festival International Echternach (Луксембург) и др.
Редовно наступа као солиста, а последњих година је интензивирао рад на интерпретацији дела савремених српских композитора остваривши значајан број премијерно изведених дела домаћих аутора компонованих за виолончело.
По поруџбини Ђорђа Милошевића, у последњих пет година настало је више од 20 нових композиција различитих форми савремених српских композитора за соло виолончело и виолончело и клавир, које су премијерно изведене у различитим градовима Србије, као и у иностранству.
Остварио је трајне аудио-записе за потребе РТС-а, као и аудио-записе у иностранству, међу којима се издвајају снимци за ERT и European Broadcasting Union. Са Гудачким квартетом „Мокрањац" 2013. године снимио је и објавио прво промотивно комакт-диск издање са делима савремених српских композитора. Од 1. септембра 2020. године запослен је на месту директора београдске Музичке школе „Станислав Бинички". Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару