Читај ми!

Дискретни шум дуге

Милан Попадић, Ана Бодрожа

Настала као плод сарадње Модерне галерије Београд и Kуће легата Београд, а поводом прве годишњице смрти значајне српске и југословенске уметнице, Милене Јефтић Ничеве Kостић (1943, Томашевац, Војводина - 2021, Београд) у простору приватне Модерне галерије Београд представљен је избор радова ове реномиране уметнице под називом „МИЛЕНА ЈНK: ДУГА У ОБЛАKУ".

Са фокусом на рану фазу сликарства Милене ЈНK, данас ретко виђену у јавности, представљене су слике, цртежи и рељефне слике настале од почетака седамдесетих до краја деведесетих година, и то из циклуса „Беле слике", „Животиње" и „Главе", представљајући дела из приватних колекција, као и неколико дела из Легата Милене ЈНK у Kући легата.

О раду Милене Јефтић Ничеве Kостић говориће Ана Поповић Бодрожа, виша кустоскиња Kуће легата Београд, која је сарађивала са Модерном галеријом Београд на текућој изложби и написала текст у богато илустрованом каталогу.

Гост емисије је и проф. др Милан Попадић, поводом његове књиге „Дискретни шум пешчаника", која је објављена у издању Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. Милан Попадић је редовни професор управо овог факултета, при Семинару за музеологију и херитологију Одељења за историју уметности.

Проф. др Драган Булатовић у својој рецензији о књизи пише: „Под сликовитим насловом као и под разиграним рељефом у који се претвара расправна структура поглавља и подпоглавља ове књиге пажљиво је упакован врло поуздан преглед кључних идеја о наслеђу које су нашле место у важним историјским, филозофским и научним струјањима од памтивека до данас. Од самог Увода па све до закључка примењује се један једнако убедљив и исто толико заводљив истраживачки поступак: поглед региструје један корак напред и један назад, како би рецимо и Хусерл препоручио, да би се у наредним поглављима легитимно говорило о једном свету који копни и једном који неумерено буја."

Научна студија писана јасним и питким стилом, недвосмисленим а слојевитим приступом, књига је овенчана двема наградама: наградом Завода за интелектуалну својину Републике Србије (Награда WIPO Medal for Creativity, у категорији за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено-хуманистичких наука) и наградом за публикацију године ICOM Србија (Међународни савет музеја, огранак у Србији).

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.
Насловну слику потписује Material Core icons by Google

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару