Читај ми!

Добитници награда и специјалних признања на 65. Међународном београдском сајму књига

Један од најважнијих сајамских догађаја јесте додела традиционалних сајамских награда. Оне се додељују у више категорија (за издавача године, издавачки подухват године, најбољег издавача из дијаспоре, дечју књига године, као и награде за најлепшу књигу и најлепшу дечју књигу), а ове године о њима је одлучивао жири у саставу: Злата Бојовић (председник), Анђелка Цвијић, Драган Симеуновић и Бојан Јовић. Поједини представници награђених издавачких кућа гости су емисије коју реализујемо са 65. Сајма.

Уредница Корана Боровић из издавачке куће Прометеј, која је Награду за издавача године равноправно поделила са Православном речи из Новог Сада, представиће разноврсну продукцију Прометеја, једног од најугледнијих српских издавача. Са извршним директором Сектора за издавање књига Службеног гласника Петром Арбутином разговараћемо о Сабраним делима Станислава Кракова, за шта су Службени гласник и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић" понели Награду за издавачки подухват године. Награда за дечју књигу године припала је Пчелица издаваштву за едицију Знамените Српкиње из пера књижевница за децу. Са делима о Исидори Секулић, Милени Павловић Барили, Десанки Максимовић, Жанки Стокић, Мини Караџић и др. упознаје нас уредница Бојана Јовановић.

Добитник Награде за најлепшу дечју књигу је Креативни центар за дело „Бабарога" ауторке Јелене Живановић и илустратора Бориса Кузмановића. Овај издавач добио је и Специјално признање младог дизајнера, за књигу „Стрипотерапија" Ане Петровић. О издањима Креативног центра говори нам директорка Љиљана Маринковић. Награда „Богдан Кршић" за најлепшу књигу додељена је серијалу књига Целокупна дела Бранка Вучићевића, у издању Филмског центра Србије, а у графичкој опреми Борута Вилда. Од Мирољуба Стојановића, уредника издавачке делатности у том центру, чућемо детаље о награђеном серијалу. Осим награда, на Сајму се додељују и специјална признања за издавача, књигу или стрип. У Гутенберговом одговору уредник Вук Попадић, из куће Darkwood, говори о стриповима „Корто Малтезе" и „Модести Блејз".

Међу добитницима специјалних признања су и: КОВ, Чигоја штампа, Библиотека града Београда. За најбоље издаваче из дијаспоре за 2022. годину добитници су: Академија наука и умјетности Републике Српске и Матица српска - друштво чланова у Црној Гори, док је посебно признање за допринос у области науке понео издавач Филип Вишњић.

Уређује и води: Соња Миловановић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару