Читај ми!

Вече Кофија Ањидоха

Познати афрички песник Кофи Ањидохо, овогодишњи добитник „Златног кључа Смедерева“, отвориће својим наступом пети циклус програма „Поезија уживо!“, који организује Радио Београд 2 у Задужбини Илије Милосављевића Коларца.

Ањидохо ће говорити стихове у Коларчевој задужбини у суботу 15. октобра у 19 часова, уз директан пренос на Радио Београду 2.

Кофи Ањидохо је један од најпознатијих савремених светских песника, професор је универзитета у Гани, писац критичар и есејиста. У његовој поезији открива се чудесна телесност и живост за којом понекад чезне модерна европска уметност.
Докторирао је на Универзитету Тексас, Остин, САД. Добитник је почасног доктората универзитета у Глазгову. Члан је многих удружења за проучавање афричке уметности и добитник високих међународних награда и признања: Књижевна награда Фонда ВАЛКО, 1976; ББЦ-јева песничка награда Уметности и Африка, 1981; Песник године, Гана, 1984; Награда за изванредан допринос афричкој књижевности, Факултет уметности, Универзитет у Гани, 1998; Угледна награда за поезију на националном језику, Награда Међународног сусрета стваралаца поезије, Лом, Того, 2007...
Међу његовим збиркама поезије издвајају се: Елегија Револуцији (1978), Жетва наших снова (1984), Земаљско дете, Операција мозга (1985), Логика предака и Карипски блуз (1992), Похвална песма за Земљу: Песме наде, љубави и бриге (2002).
У песничком раду са елементима мултимедијалности, Кофи Ањидохо на посебан начин спаја традицију свог језика са европским и светским културолошким и књижевним вредностима. Посебност песничког тона Ањидохa огледа се у преображају свих вредности на које се ослања, од афричке традиције предака, коју не схвата линеарно, до светских гласова великaна као што су В. Б. Jејтс и Т. С. Елиот. Посебно место заузима естетика звука, од музике, песме, до речи и гласа који се додељују стварима, природи, појавама, људима.

У овогодишњем, петом циклусу програма „Поезија уживо!", у Коларчевој задужбини, уз директан пренос на Радио Беграду 2, након Кофија Ањидоха своје вечери имаће Матија Бећковић (19. новембра), Ђорђе Матић (10. децембра), Милена Марковић (21. јануара), Ђорђо Сладоје (18. фебруара), Никола Вујчић (25.марта), Љубомир Симовић (22.априла), Марија Кнежевић (13.маја) и добитници награде „Тимочка лира", коју додељује Радио Београд 2 на Фестивалу културе младих у Књажевцу (17. јуна). Сви програми се, као и до сада, одвијају суботом, са почетком у 19 часова.

Улазнице за програм „Поезија уживо!" љубитељи поезије и слушаоци Радио Београда 2 моћи ће да преузму на благајни Коларчеве задужбине, две недеље пре почетка сваког програма.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара