Читај ми!

„Токови" и „Повратак Београду"

Гости су визуелни уметници Ђорђе Станојевић и Мане Шакић.

Изложба „Токови" професора Ђорђа Станојевића, руководиоца Департмана визуелних уметности, биће отворена вечерас у 19 сати у београдској галерији УЛУС. Станојевић кроз своју методологију рада спаја природне процесе са уметничким.

Све своје радове ради испод отвореног неба, у природи, без обзира на временске прилике. Тако настају радови који су дијалог, а то је кључна реч. Он се, путем слике и кроз њу, остварује са природом. У том дијалогу настаје садржај слике. Слика је, у процесу рада, у хоризонталном положају, на земљи и уметник користи природне пигменте и медијуме на платну. Дејство природних сила не спутава у том процесу. Прати их. Тако настају Токови... Изложба „Токови" биће отворена до 13. октобра у галерији УЛУС.

Ђорђе Станојевић рођен је 1974. у Осечини. Основне, магистарске и докторске студије завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду. Професионалну каријеру започео је 1999. године, након завршених основних студија. До сада је имао 37 самосталних и многе колективне изложбе у земљи и иностранству. Редовни је професор на Факултету савремених уметности у Београду. Оснивач је и уметнички директор међународне платформе Nature & Art, која се бави повезивањем природних са уметничким процесима. Бави се теоријом уметности, пише критику и есеје у области ликовних уметности. Његова дела су заступљена у музејима и приватним колекцијама широм света.

Други део Златног пресека посвећујемо уметнику Манету Шакићу, чија ће самостална изложба „Повратак Београду" бити отворена 6. октобра у Музеју града Београда. Инспирација за назив изложбе долази од стихова Васка Попе за које је музику написао академик Енрико Јосиф, а отпевала их је наша славна уметница, глумица и певачица Оливера Катарина, мајка Манета Шакића.

Биће изложена уља великих формата, као и видео-рад, а дела су на неки начин омаж Београду. „Београд је град који је највише пута био рушен до темеља. Не постоји херојскији град. Београд је за хероје и људе племенитог духа који се не боје. Остављен је од свих. Чак и од нас који га волимо а морали смо да га напустимо. Све је рекао Црњански у свом 'Ламенту'. Београд је последња реч на уснама, последњи шапат", истако је Шакић једном приликом. Изложба „Повратак Београду" биће отворена месец дана у Музеју града Београда.

Мане Шакић (1971) рођен је у Београду. После две године студија на Теолошком факултету, уписао је Факултет ликовних уметности и дипломирао код професора Момчила Антоновића 1995. године. Иако никада није желео да напусти Србију, скоро 20 година живео је ван ње, највише у Шпанији и Америци. Излагао је неколико пута уа Београду, поред галерија и на необичним местима као што је Каленић пијаца. Такође, радове је представљао и у престижној њујоршкој галерији „Milk studios" и учествовао на добротворним аукцијама широм света. Шакићеве слике се налазе у збиркама многих колекционара и познатих личности као што су глумица Шероун Стоун или британска дизајнерка Дафне Гинис...

Гости Златног пресека су Ђорђе Станојевић и Мане Шакић.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару