Читај ми!

Дворови господара Јеврема Обреновића и кнеза Александра Kарађорђевића

Гост Ризнице др Небојша Јовановић, историчар и књижевник

„У дому Јеврема Обреновића, најпре у Шапцу а потом и у Београду, почело се са организовањем првих књижевних вечери, потом уметничких посела а најпосле и балова за највећу варошку господу тадашње Србије.

Велику улогу у организовању оваквих врста свечаности имали су најпре Димитрије Тирол и његова супруга Христина, који су 1829. године дошли из Темишвара у Шабац, за васпитача Јевремове деце. Наравно, пресудну подршку за то су дали Јеврем и његова супруга Томанија, а касније и њихова кћи Анка, која је гостима свирала на првом клавиру донесеном у Шабац (1829).

По преласку у Београд (1831), у Јевремовом дому родила се идеја за оснивање Народне библиотеке (Србије) 1832. године, потом за оснивање Србског ученог друштва (Друштво србске словесности) 1841. године, касније Српске краљевске академије (1886), а данас Српске академије наука и уметности. Такође, у његовом дому најпре се дошло на идеју школовања српске даровите омладине у европским универзитетским центрима (1838), омладине која ће деценију касније, одевена у европска одела, у чувеним капутима реденготима и са скоро обавезним шиљастим (јарећим) брадицама, заузети најутицајније положаје у државној администрацији.

Обично се узима да је са организовањем првих уметничких посела у Србији и Београду започето на двору кнеза Александра Kарађорђевића (1842-1858), под утицајем предузимљиве и енергичне кнегиње Персиде; она је двор на тај начин гледала да што више приближи јавном простору и српском високом друштву, јер је била незадовољна статусом двора као институције, али и статусом своје породице-које им је наменио уставобранитељски режим.

Међутим, и кнегиња Персида је добро знала да се с таквим обичајима започело најпре у дому Јеврема Обреновића-који је тада с породицом био у изгнанству из Србије, а чија се нова кућа налазила у непосредној близини кнежевог двора-па је међу првим гостима позивала људе који су већ били гости у Јевремовом двору." (Из књиге Небојше Јовановића „Двор господара Јеврема Обреновића 1816-1842).

У овонедељној Ризници гост је др Небојша Јовановић, историчар и књижевник. Говоримо о дворовима господара Јеврема Обреновића (1816-1842), човека који је први Европу довео у тадашњу Србију, и кнеза Александра Kарађорђевића (1842-1858), првом српском двору у стилу европских дворова.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару