Читај ми!

Јована Трифуљеско, Невена Богојевић (ПОДИЈУМ) - "Under your gaze", Уметнички простор "U10"

Гошће: Јована Трифуљеско и Невена Богојевић

Од 12. јула до 2. октобра у Уметничком простору У10 представља се нови пројекат за подршку младој савременој уметничкој сцени. У питању је иницијатива која носи назив Подијум, и коју ће ове године водити пет историчара уметности: Јована Трифуљеско, Невена Богојевић, Кристина Армуш, Бојана Јовановић и Стефан Ралевић. Прва у низу изложби које ће се одвити у склопу овог програма јесте "Under your gaze".

"Колико год жена била снажна, независна, груба, нежна, осећајна, она служи искључиво као ставка која ће покренути мушкарца да нешто схвати о себи. Шта покреће њу? Иако је термин male gaze-a, на коме је основна идеја изложбе базирана, првобитно био везан за филм, у савременом добу постаје све присутнији у јавном дискурсу и феминистичкој теорији.

Комодификација женске сексуалности није нова појава, од наших праисторијских предака до порно звезда, женско тело је увек служило мушком погледу. Она постоји само као носилац материце коју треба испунити. У савременом интернет свету све су присутнији трендови попут оног, већини корисника те мреже вероватно познатог, тик ток тренда са паролом ""How I stopped dressing for the male gaze". Концепт мушког погледа пробио је све баријере и ушао у мејнстрим, али шта он представља? И да ли уопште постоји начин да га се клонимо?

Маргарет Атвуд је у једном интервјуу рекла: 'Мушкарци ме често питају зашто су женски ликови у мојим романима толико параноични. Ја то не бих назвала паранојом, већ препознавањем свог положаја у свету'.

Ту се јавља проблем којим се бави ова изложба, проблем изложености туђем погледу у сваком моменту. Како се на нас одражава сексуализација женског тела, без обзира на контекст у којем се оно налази?

Каква је слика жене, мајке, проститутке и како и када се она претвара у кастративну демонизовану феминисткињу која жели да убије мушкарца и тако пропагира блуд и уништи традиционалне породичне вредности? Која је разлика између погледа дивљења и предаторског погледа? Да ли је уопште има, и да ли је она важна када сте ВИ посматрани?

Постоји задовољство са обе стране погледа. Али када је поглед систематизован, да ли смеш да у њему не уживаш?" - група Подијум.

Гошће емисије: Јована Трифуљеско и Невена Богојевић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару