Читај ми!

Саша Јањић, едиција "Зрак"; Владимир Милановић "Carbon Copy", галерија Коларчеве задужбине

У знаковима говоримо о две теме чији је заједнички именитељ уметник Владимир Милановић.

 

Историчар уметности и кустос Саша Јањић покренуо је едицију "Зрак" којом је желео да помогне уметницима при представљању својих пројеката и циклуса. Пошавши од уобичајене праксе код нас да се каталози за изложбе све ређе штампају, пре свега због недостатка финансијских средстава али и због свог ограниченог домета, јер се углавном фокусирају на саму изложбу, едиција "Зрак" је замишљена као прелазно решење које би за разлику од великих, обимних и скупих монографија, понудило читаоцима мањи формат који својом формом и садржајем нуди много више од каталога, а доступнији је од класичних монографија. Свака књига фокусира један уметнички пројекат а крајњи циљ је подизање квалитета домаће уметничке продукције.

До сада су изашла два издања: Владимир Милановић "Carbon Copy" и Јелена Илић "Свеска 8а", док су до краја месеца предвиђена још два каталога - Иван Зупанц "Простори тишине" и Александар Јевтић "Комшије".

Управо пројекат "Carbon Copy" Владимир Милановић је представио у галерији Коларчеве задужбине. Као графичар, Владимир је идеју копирања подигао на концептуални ниво разматрајући је кроз парадигме аналогног и дигиталног света. Пошавши од некадашњег умножавања индиго-папиром, као методе добијања истог отиска, он је цео процес удаљио од дигиталног цопy-пасте и вратио га на мануелно цртање визуелних представа које се појављују на индиго-папиру после дуготрајне употребе.

"Владимир копира различити визуелни материјал, било да се ради о познатим делим из историје уметности, садржају преузетом са интернета или другом најразличитијем штампаном материјалу. Он помоћу индиго папира као вид уметничке праксе али и истраживања које доследно спроводи, копира одређене делове слика или читаве представе. Резултати тих и таквих копирања видљиви су поред самог папира и на индигу, као некој врсти носиоца информација и посредника у овом процесу. Било да се ради о издвојеним представама или о мноштву линија које се хаотично преплићу и укрштају, оне креирају нове визуелне представе које Владимир са индига увећава и штампа на папирима великог формата" записао је у каталогу Саша Јањић.

Гости емисије биће Саша Јањић и Владимир Милановић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару