Читај ми!

Пренос свечаног уручења Награде за лепоту говора „Радмила Видак"

На таласима Радио Београда 2 можете пратити директан пренос свечаности уручења Награде за лепоту говора „Радмила Видак”, коју заједнички додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм Телевизије Београд.

Жири Радио-телевизије Србије одлучио је да овогодишњу награду за лепоту говора „Радмила Видак" додели Весни Лончаревић, спикерки Радио Београда 2, и Небојши Котлајићу, новинару-презентеру и репортеру Информативног програма Телевизије Београд.

Весна Лончаревић је професионалну каријеру започела 1989. године у Радио Приштини. Осим спикерског посла на Радију, била је препознатљиви глас Телевизије Приштина, а од 2000. године ангажована је као спикерка Радио Београда 2.

Небојша Котлајић је у Телевизији Београд од 1990. године. Радио је у „Београдској хроници" и водио и уређивао вести Јутарњег програма. Тренутно је новинар-репортер Спољнополитичке редакције Информативног програма РТС-a.

Посебно признање „Радмила Видак" за дугогодишње неговање лепоте говорног израза додељено је некадашњој спикерки Радио Београда Марији Боровац Славковић, једном од ретких посленика казане речи чији се глас у етру чуо непрекидно 50 лета са таласа Радио Београда и која је својим радом представљала узор млађим генерацијама спикера, водитеља и новинара, указујући им личним примером како треба неговати културу говора у електронским медијима.

Жири је одлучио да изванредно признање ове године добије водитељ Радио Новог Сада Слободан Шорак, презентер и аутор-наратор који је снимио велики број радијских и телевизијских репортажа и документараца и својим гласом обојио радијске џинглове и шпице, који и данас представљају звучну идентификацију покрајинског јавног сервиса.

На свечаности у Каменој сали Радио Београда говориће главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац, који ће лауреатима уручити награде, заменица главног и одговорног уредника Културно-уметничког програма Телевизије Београд Сања Милић и председник жирија - лингвиста Владо Ђукановић. Посебно признање Марији Боровац Славковић уручиће претходна добитница ове награде Стака Новковић Ђорђевић, а изванредно признање Слободану Шораку Дејан Ђуровић, један од ранијих добитника.

Радио-телевизија Србије је ову награду установила 2014. године, а признање носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици Tелевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

Водитељ програма у Каменој сали је Ранко Стојиловић, а са лауреатима у наставку програма разговара Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво