Читај ми!

Биљана Ђурђевић „Студија случаја", Салон Музеја савремене уметности

Гошћа: Биљана Ђурђевић

Уметничка пракса Биљане Ђурђевић већ две и по деценије континуирано се развија око истраживања концептуалних потенцијала медија класичне слике, док су последњих година њена стваралачка интересовања проширена и на рад у пољу стоп-анимације. Посвећено проучавање класичног сликарства и дела великих мајстора, као и историјско-друштвених и културних прилика епоха од ране ренесансе и барока до модерне и авангарде, отворила су за уметницу широко поље визуелних, наративних, идејних извора и референци на којима ће градити аутентичну ликовну поетику, уобличену кроз симболичке представе-исказе, тематски и проблемски најшире повезане кроз питања о сложености људске природе, пре свега, карактеру психолошких односа које индивидуално и колективно успостављамо са различитим социо-вредносним порецима и системима света који нас окружује.

Дела класичне књижевности, античка и модерна филозофија, средњовековно песништво и ренесансне инкунабуле, древни и религиозни епови, за уметницу постају поетска и мисаона полазишта у проблемско-критичком промишљању савремених друштвених феномена отуђености, социјалне анксиозности, агресије, насиља, институционализованих механизама контроле, медијске манипулације и индукције страха, које визуелно сажима у својеврсне алегоријске сцене снажног драмског набоја.

Представљени радови на изложби „Студија случаја" у Салону МСУ представљају наставак уметничиних истраживања раније започетих у оквиру серије радова под називом „Оруђе делања", која тематизује кључне поставке функционисања данашњег друштва, огрезлог у процесима непрекидне производње и потрошње, претварању свакодневице у рутину, ефикасности и ефективности као доминантним социјалним, вредносним критеријумима. Биљанина размишљања усмерена су на преиспитивања и проблематизацију човекове амбициозности и непрестане жеље да контролише, инструментализује, „комодификује" свет око себе, као и механизме у њиховом остваривању који често доносе насилне методе, експлоатацију, обесправљивање или потпуно укидање личних и колективних слобода.

„Студија случаја" делом произилази из графичке новеле коју је ауторка објавила 2020. а која је добила даљу визуелну елаборацију најпре у серији слика великог и средњег формата, у којима уводи одређене новине у ликовном поступку, затим и у видео-анимацијама, чиме се заокружује врстан трансмедијски и есејистички приступ теми.

Синематичност призора наглашена кадрирањем ентеријерских и екстеријерских ситуација - дугих, пустих фабричких ходника, железничких станица, индустријског пејзажа - поставља посебан драмски тон у присуствима главних актера радње, деперсонализованих експонената експлоататорских система, у чину надзирања, контроле и потенцијалног кажњавања непослушног потчињеног.

Гошћа емисије биће уметница Биљана Ђурђевић, професорка на ФЛУ у Београду.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару