Читај ми!

Милена Путник "Слика / Сада"

Милена Путник "Слика / Сада", изложба Сликарске секције УЛУС, Уметнички павиљон Цвијета Зузорић; Даниел Глид "ZEROREZERO NFT", Галерија Ремонт

 

Својеврсни тематски оквир емисије могао би да буде положај слике у савременом свету виртуелних представа и комуникације. Фокусирамо два догађаја.

Овогодишња изложба Сликарске секције УЛУС-а под називом "Слика / Сада" реализована је према концепту уметника Михаела Милуновића, по коме ера у којој увелико живимо, ера пост-хуманизма и пост-интернета, утиче на сликарску праксу која је испресецана утицајима који више него икада раније долазе из сфере технологије. Ипак, то не значи да је сликарство, тај стари и поуздани медиј изгубио на свом значају и на својој снази. Напротив, оно је управо најбољи технолошки вид преноса и рефлектовања тога шта значи живети у култури (у глобалном смислу) у којој је управо слика постала њена основна валута. Узајамни однос слике и објективне стварности, креира нове процесе у разумевању нивоа интеракција, дефинисању кључних пунктова, те указује на могуће правце у којима ће се овај медиј обнављати и поетски остваривати.

И ову изложбу треба схватити као део промењене климе у УЛУС-у. Тим пре што нову управу притискају бројни, годинама уназад, нерешени проблеми. Гошћа емисије биће уметница Милена Путник, чланица Организационог одбора изложбе. 

После дужег времена београдској публици се Изложбом "ZEROREZERO NFT" представио Даниел Глид у галерију Ремонт. Овога пута аутор представља свој рад који ствара под псеудонимом ZEROREZERO, а који користи у Метаверзуму - простору виртуелне реалности. У таквој средини, Глид као уметник, сликар почиње да истражује која би позиција уметника била у метаверзуму којим доминирају "блокчејн технологија", "децентрализација" и "токен економија". У простору галерије приказани су и дигитални и физички радови од којих су неки прилагођени а неки оригинално настали за платформу OpenSea (онлајн тржиште незаменљивих токена). Кроз поставку и интеракцију са публиком Глид указује на (не)успех "утопистичких" потенцијала које Метаверзум нуди уметности, уметнику и његовом раду.

„Сваки дигитални запис могуће је прогласити за NFT - аудио, текст, твит, оружје у игрици, фотографију са летовања, скенирани рачун из радње... Као такав, записан је у неки од блокчејнова и троши одређену енергију за то, мању или већу. Мене као уметника заинтересовао је уметнички аспект NFT-a и могућности које овакав простор пружа уметницима", записао је Даниел Глид, који ће бити гост емисије. Због оправдане одсутности уметника гошћа емисије биће Јелена Стевић, кустоскиња Галерије Ремонт.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару