Читај ми!

Конзервација слике „Крунисање цара Душана" Паје Јовановића у Народном музеју

Ненад Никитовић, Александар Цвијетановић

После обимних радова на конзервацији и рестаурацији, Народни музеј је поводом обележавања Дана државности Републике Србије, свечано представио монументално дело Паје Јовановића „Крунисање цара Душана", познато и под називом „Проглашење Душановог законика". Три месеца раније, Народни музеј је такође свечано представио рестаурисану и конзервирану слику Саве Шумановића „Берба". Ова два догађаја скоро у исти план су ставили чувене ауторе слика и екипу конзерватора и рестауратора Народног музеја, који су овим делима вратили стари сјај и припремили их за дуго излагање.

Конзервација и рестаурација слике „Крунисање цара Душана" био је дуг процес, пре свега због димензија слике (390 x 589 цм), али и због свеобухватне анализе и технике и сликарског поступка. У сарадњи са Технолошко-металуршким и Хемијским факултетима Универзитета у Београду, стручњаци Народног музеја у Београду су испитали механичка својства платна и начин његове припреме за сликање како би прецизно био прорачунат иновативан начин затезања слике, први пут примењен у Србији. Класичан начин шпановања на рам је замењен новим конструисаним носиоцем са еластичним тензорима који равномерно, оптимално и недеструктивно обезбеђују дугорочну стабилност слике. Аналитички приступ конзерватора открио је и сасвим оригиналан, без примера за поређење, поступак препарирања платна који нам је допунио знање о Паји Јовановићу као сликарском технологу који је вешто манипулисао материјалима како би постигао ликовне вредности према својој уметничкој замисли и жељи наручиоца, краља Милана Обреновића.

Рестаурација слике „Берба" започета је 2016. године, а основни проблем целог процеса лежао је у чињеници да је Сава Шумановић био лош технолог, због чега су отпадали делови подлоге и бојеног слоја на појединим деловима слике. Поред тога, сам блинд рам је био лоше начињен, тако да се прибегло фиксирању старог за нови, метални. Слика је после радова представљена крајем новембра месеца 2021. поводом 100 година од њеног настанка.

Ове две теме су само два оквира шире приче о савременим методама конзервације и рестаурације „старе" уметности, а гости ће бити Ненад Никитовић и Александар Цвијетановић, конзерватори Народног музеја.

Захваљујемо Народном музеју на уступљеним фотографијама.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару