Читај ми!

Олга Радовић

Пијансткиња

 

Рођена је у Београду 1994. године. Клавир је почела да свира са девет година, у МШ „Коста Манојловић". Своје школовање наставља у СМШ „Мокрањац", у класама Радојке Ивановић, Божене Гринер и Ане Павловић. Потом уписује Факултет музичке уметности и наставља усавршавање у класама Дејана Синадиновића и Владимира Милошевића. Мастер студије завршава у Сједињеним Америчким Државама, на Универзитету у Конектикату, где добија позицију асистента и под пуном стипендијом завршава двогодишњи програм у класи др Ангелине Гаделије. У току студија, Олга осваја награду „Evelyn Bonar Storrs", која јој пружа финансијску помоћ и прилике за наступ у најзначајнијим салама у држави Конектикат ‏‏- Hartford Library и Jorgensen Performing Arts Center. После тога се сели у Њујорк, и након успешне аудиције, добија стипендију за даље школовање код Павлине Доковске и Владимира Ваљаревића на престижном факултету „Mannes". Након изузетно испуњене и успешне две године, добија награду „Newton Swift" за доприносе клавирском одсеку.

 

Први наступ са оркестром имала је са 12, а први солистички са 14 година. Добитница је награда на конкурсима у Београду, Шапцу, Кошицама, Хартфорду и Њујорку. У Србији је наступала на готово свим значајним подијумима (Галерија САНУ, Задужбина Илије М. Коларца, Скупштина града Београда, Београдска филхармонија, Мадленијанум, Народна библиотека, Културни центар Београд, Студентски културни центар). Имала је прилику да наступа на фестивалима у Кини, Норвешкој, Немачкој, Израелу и САД. Учествовала је на курсевима Александра Корсантије, Емануела Красовског, Владимира Фелцмана, Лејфа Овеа Андснеса, Пјотра Андершевског, Маријане Ширињан. Олгин репертоар се све више базира на истраживању дела савремених композитора и сарадњи са другим ауторима. Тако је имала прилику да свира и да се усавршава на курсевима код Фредерика Ржевског и Ричарда Данијелпура. Скорашњи ангажмани из 2021. укључују резиденцију дугу седам недеља у „Hudson Yards", где је извела седам реситала са делима Скарлатија, Моцарта и Шумана, као и први наступ у Карнеги холу, где је изводила Албениза.

 

Током боравка у Њујорку, развила је интересовање и љубав према организационом и продукцијском аспекту извођачких уметности. Имала је прилику да две године буде главни асистент и координатор Фестивала „Mannes Sounds", асистент-продуцент на такмичењу „Arthur Rubinstein", асистент серије концерата под називом „Piano on Park".

Значајан део свог времена Олга посвећује педагогији и предаје у три образовне установе. Тренутно њена класа чини око 30 ђака различитог узраста и нивоа. Рад са студентима је изузетно испуњава и подстиче раст не само њених ђака већ и индивидуалних вештина.

 

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару