Читај ми!

Клима градова

Гости овонедељне емисије су проф. др Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију Физичког факултета у Београду и доц. др Иван Симић са Архитектонског факултета у Београду.

 

Клима градова у великој мери се разликује од климе њиховог окружења, а те разлике се огледају у температури, количини падавина, влажности ваздуха, правцу и јачини ветра. Специфичности урбане климе градове чине додатно рањивим на ефекте климатских промена, а последице климатских промена у градовима су већ видљиве. Интердисциплинарни тимови научника и стручњака интензивно проучавају климу градова, али и методе које је могуће применити како би градови постали отпорнији на ефекте климатских промена.

Чиме су условљене специфичности климе градова? Због чега у градовима у просеку падне више кише у односу на њихово окружење, а влажност ваздуха је нижа? Стиже ли пролеће у град раније у односу на његово непосредно окружење? На који начин научници доприносе томе да градови постану пријатнија места за живот и да се ублаже ефекти "урбаних топлих острва"? На ова, али и бројна друга питања одговоре доносе проф. др Владимир Ђурђевић и доц. др Иван Симић.

У редовној рубрици, проф. др Момчило Б. Ђорђевић доноси занимљивости из света медицине.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара