Читај ми!

„Мерак ми је... " и „Окупљени"

О изложбама „Мерак ми је... "- Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин и „Окупљени" Бојана Ђорђева и Синише Илића у Галерији УЛУС у Београду

У Народном музеју у Зрењанину, од краја прошле године, у току је необична и инспиративна изложба „Мерак ми је..." - Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Народног музеја Зрењанин, чији је аутор историчар уметности и виши кустос овог музеја Оливера Скоко. На изложби и у пратећем каталогу, у контексту хедонизма, разматрано је 30 слика и цртежа који асоцирају на задовољство a чија тема су кафана, пиће, храна, музика, игра, одмор у кући или у природи...

Изложба је отворена на дан рођења сликара Стевана Алексића, аутора чувене жанр-композиције „Весели Банаћани", која се мотивом, али још више атмосфером, наметнула као централна слика поставке. Осим ове монументалне композиције која приказује одломак свакодневице у једној кафани, издвојено је још неколико радова који кафански простор наговештавају у самом наслову или садржајем наводе да помислимо како је у питању сличан амбијент. У аутентичној атмосфери, уз кариране стољњаке, алуминијумске пепељаре и фину музику, у Народном музеју у Зрењанину разговарали смо са Оливером Скоко, која је гошћа Златног пресека. Изложба је отворена до 15. марта, а вечерас од 19 сати, као и сваке среде, следи ауторско вођење кроз изложбу.

У другом делу емисије представљамо изложбу Бојана Ђорђева и Синише Илића „Окупљени" у Галерији УЛУС у Београду, која ће бити отворена до 12. фебруара. Репрезентативна изложба обухвата избор радова на којима су уметници заједно радили, сами их развијали или који на различите начине укључују и друге уметничке позиције, радове, концепције и промишљања слике, изведбе, текста, простора и других уметничких начина изражавања.

Кустос изложбе је Мирјана Драгосављевић, а повод је награда УЛУС-а за проширене медије, додељена заједничком раду Илића и Ђорђева „Оријентација у 100 револуција" на Пролећној изложби „Где будућност почиње?" 2020. Тај рад уједно је и централна тачка изложбе „Окупљени".

Ликовни уметник Синиша Илић, активан и у пољу извођачких уметности, бави се кроз различите медије друштвеним тензијама и механизмима. Позоришни редитељ Бојан Ђорђев познат је и по ауторским пројектима који се баве питањима социјалистичког наслеђа и капиталистичке економије. Синиша Илић и Бојан Ђорђев биће гости Златног пресека.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару