Читај ми!

Музички опус српских инструменталиста у свету

Гости: Ђорђе Стијеповић и Сара Марјановић

Ђорђе Стијеповић је српски контрабасиста, певач и композитор, рођен у Београду, који од 2004. године живи у САД, у Сан Франциску и Лос Анђелесу. Најпознатији је као контрабасиста групе „Тајгер арми" и Никелодеонове телевизијске звезде Дрејка Бела. Стијеповић је био члан групе „Хед кет", с Лемијем Килмистером из групе „Моторхед" и Слимом Џимом Фантомом из групе „Стреј кетс". Сарађивао је са музичарима као што су Томи Емануел, Марко Белтрами, Кал, Шира утфила и други. Ђорђе Стијеповић је одрастао у музичкој породици у Београду. Мајка му је била професорка музике, а отац професионални играч у ансамблу „Коло". Завршио је Факултет музичке уметности у Београду на одсеку за класични контрабас, као и џез одсек. Ученик је Мише Блама, Војина Драшкоција и Звонимира Скерла. Солистички рад Ђорђа Стијеповића је под великим утицајем традиционалног џеза и музике Балкана и Блиског истока. Инсистира да музику гледа као целину, а жанрове унутар те целине посматра из перспективе укуса. Редовно наступа у дуету са водећим светским трбушним плесачицама као што су Рејчел Брајс и Мира Бец. У септембру 2015. године, својим соло концертом у Дому омладине Београда отворио је први фестивал посвећен контрабасу у Београду „Бејс пешн". У својој групи окупио је неке од најбољих српских музичара - гитаристу Александра Седлара, клавиристу Васила Хаџиманова и бубњара Предрага Милутиновића. Његове композиције су објављене на више од двадесет издања.

Сара Марјановић је српска пијанисткиња, рођена у Београду, у породици научника, која од 1991. године живи у Шпанији. Почела је да свира клавир у Музичкој школи „Мокрањац" са осам година, да би постала најмлађи студент Факултета музичке уметности у Београду и дипломац истог факултета као студент генерације, са наградом Фонда „Емил Фајек". У Шпанији је на Kраљевском високом конзерваторијуму за музику у Мадриду завршила са најбољом оценом двогодишњи курс перфекције и специјализације за интерпретацију шпанске музике. Учествовала је на многим концертима широм света, међу којима истиче гала концерт „Музика за мир у Унеску" у Паризу 1999. године, где је наступила уз истакнуте уметнике попут диригента Зубина Мехте, оперских дива Барбаре Хендрикс, Грејс Бамбри, Монсерат Kабаље и других. Свој први диск снимила је 2001. за „Сони класик", са комплетним делима Хоакина Родрига за соло клавир, који је добио изванредне критике свуда у свету. У намери да пробуди и поспеши интересовање за класичну музику међу децом, Сара Марјановић често држи мултимедијалне концерте за најмлађи узраст, као водитељ и пијаниста. Аутор је књиге-диска и ТВ серије „Траговима звука", којe je Завод за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије одобрио за примену у предшколском и школском узрасту. Сара Марјановић, упоредо са концертном активношћу, интензивно се бави и педагошким радом, сарађујући са престижним шпанским универзитетима и високим конзерваторијумима.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару