Читај ми!

Богословље код Срба: Изазови и перспективе

Говоре: проф. др Зоран Ранковић, проф. др Владан Ђокић, Патријарх српски др Порфирије, проф др Владимир Вукашиновић

„Стога вас, браћо и чеда, ово прво молим да, положивши сву наду своју на Бога, држимо се пре свега праве вере Његове. Јер, као што рече Апостол, темеља другога нико не може поставити осим онога којега постави Дух Свети преко светих Апостола и богоносних Отаца, а то је - права вера која је на светих седам Васељенских Сабора потврђена и проповедана. И зато на овом темељу свете вере треба нам зидати злато и сребро и драго камење, то јест добра дела. Јер нити користи исправност живота без праве и просвећене вере у Бога, нити нас право исповедање (вере) без добрих дела може извести пред Господа, него треба имати обоје, да савршен буде човек Божји, а не да због недостатака (једнога) храмље живот наш. Јер, као што рече Апостол: Спасава вера, која кроз љубав дела". (Из Жичке беседе Светог Саве о правој вери)

Поводом стогодишњице почетка рада Православног богословског факултета и осамсто годишњице Беседе о правој вери, коју је под сводовима Жичке Архиепископије произнео Свети Сава, у организацији Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Храма Светог Саве, 15. и 16. новембра 2021. организован је научни скуп под називом - Богословље код Срба: Изазови и перспективе.

У овонедељној емисији Храм са научног скупа, поводом стогодишњице почетка рада Православног богословског факултета и осамсто годишњице Жичке беседе Светог Саве о правој вери, доносимо вам поздравне речи, приликом свечаног отварања дводневног, научног скупа - Богословље код Срба: Изазови и перспективе, декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду, проф. др Зорана Ранковића, ректора Београдског универзитета проф. др Владана Ђокића, а од пленарних излагања чућете „Беседу о Беседи", Патријарха српског др Порфирија и излагање проф. др Владимира Вукашиновића „Високо теолошко образовање код Срба".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи