Читај ми!

О изложбама „Живот - Сан - Смрт. Европски оквири српског симболизма" и „A way back home"

Игор Борозан „Живот - Сан - Смрт. Европски оквири српског симболизма", Галерија Матице српске; Ана Маринковић „A way back home" Галерија ДОБ

Симболизам, који је обележио европску уметничку сцену с краја XIX и почетком XX века, виђен је као незаобилазна тема у савременој науци о историји уметности последњих година у многим европским земљама. На изложби под називом „Живот - Сан - Смрт. Европски оквири српског симболизма", у Галерији Матице српске, кроз седамдесет и седам дела домаћих и европских уметника сагледане су карактеристике српског симболизма кроз призму европских оквира.

Изложба је подељена на седам целина: Живот - Сан - Смрт, У потрази за митом, Пантеистичка визија света, Фатална жена, Религиозно сликарство, Универзално страдање и Национална митологија, чиме су свеобухватно представљене кључна тематска опредељења, стилски избори и уметнички домети српског симболизма. Изложба је реализована у сарадњи с београдским Народним музејем, а дела су позајмљена и из других музејских институција, попут Јеврејског историјског музеја или Народног музеја у Зрењанину, као и из неколико установа из иностранства, као што су Музеј Белведере из Беча, Модерна Галерија и Музеј за умјетност и обрт из Загреба и Галерија ликовних умјетности из Осијека.

Изложбу прате истоимени каталог чији су аутори др Снежана Мишић и др Игор Борозан, као и Зборник радова „Европски оквири српског симболизма" у ком су сакупљени радови девет стручњака с идејом да се у научном смислу целовито представе особености нашег националног, српског симболизма. Гост ће бити др Игор Борозан.

Први сусрет са хиперкапиталистичким друштвом у периоду велике политичке и епидемиолошке кризе, личне несигурности и страховања од неуспеха, борба са рационалним и ирационалним мислима, бег од стварности кроз зависност, те силовито враћање и сукобљавање са истом, јесу идејно-тематски оквири изложбе „A way back home" представљене у Галерија Дома омладине Београда. Млада уметница Ана Маринковић је у простору галерије инсценирала причу о повратку (у било ком смислу те речи) кроз визуелне фрагменте сећања, као парадигме страхова који је прогањају.

 

Атмосфером неизвесности, напетости, егзистенцијалне тескобе и тензије, уметница нас уводи у метафизички простор који на крајње искрен, исповедачки начин материјализује њена осећања, сећања и друге интимне импулсе. Ана Маринковић овом изложбом залази и у простор ангажованости, постављајући важна друштвено-културолошка питања. Гост ће бити Ана Маринковић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару